objavljeno 03.10.2024

Aktuelna pretnja u usevu uljane repice: Saveti za zaštitu




Dugo očekivane padavine krajem avgusta su ipak omogućile adekvatne uslove za pripremu zemljišta i setvu uljane repice. Sa dovoljnom količinom vlage u setvenom sloju, uljana repica je imala optimalne uslove za klijanje i nicanje. Obzirom da je setva bila van optimalnog roka, procene ukazuju na to da će biljka imati dovoljno vremena da se razvije i adekvatno pripremi do zime.


Aktuelni izazovi u usevu uljane repice
_____________


Smena visokih i niskih temperatura stimulisala je izlazak crvenoglavog repičinog buvača, koji se ovih dana intenzivno hrani mladim listovima uljane repice. Praveći male rupice na kotiledonima i prvim pravim listićima, može za kratko vreme izazvati ozbiljne štete.

Preporuka je da se usevi uljane repice pregledaju, čim vremenski uslovi to dozvole. U slučaju da se registruju biljke sa oštećenjima preko dozvoljenog praga štetnosti, potrebno je pravovremeno primeniti odgovarajuće insekticide.


Rešenje: Savate CS-5®
_____________


Za ovu namenu savetujemo primenu kontaktnog i digestivnog insekticida Savate CS-5.

Ovaj insekticid, formulisan u obliku mikrokapsula, pruža repelentno (odbijajuće) delovanje u trajanju od 2-3 dana, efikasno štiteći useve.

Preporučena doza za primenu je 0,4 l/ha.



Stručna služba, Savacoop

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja