10Month.05 / 24

Zaštita jabuke

Plodovi jabuke su veličine do 20mm. Nagle promene temperatura praćene čestim padavinama su ozbiljan stres za ove voćne vrste. Za naredni period najavljene su padavine u proseku do 20mm sa temperaturama izmedju 15-20 stepeni što nam govori da bitka sa „Venturijom“ nije zavr&scaron...

30Month.04 / 24

Zaštita i ishrana maline

U većini malinogorja malina se ne nalazi u dobrom stanju. O uzrocima se može naširoko raspravljati, ali je činjenica da je veoma loše izašla iz zime, sa ubrzanom organogenezom i poremećenim fenofazama. Na velikom broju parcela su terminalni pupoljci već procvetali, bez dodatnog...

16Month.01 / 24

Primena biostimulatora preko zemljišta u ishrani visokožbunaste borovnice

Visokožbunasta borovnica je biljna kultura čiju ishranu odlikuje niz specifičnosti. Ove specifičnosti su posledica morfoloških karakteristika same biljke. Naime, visokožbunasta borovnica ima razgranat i plitak korenov sistem sa obiljem nežnih korenovih žilica koji je vrlo osetljiv na koleban...

22Month.05 / 23

Sušenje lastara maline

Najznačajnija bolest dvogodišnje maline u našoj zemlji je sušenje lastara. Ovu bolest može prouzrokovati više parazita od kojih su najznačajniji Dydimella applanata i Leptosphaeria coniothyrium. U daljem tekstu ćemo više pažnje, zbog aktuelnog trenutka, posvetiti...

05Month.06 / 23

Zaštita i ishrana maline u ariljskom malinogorju

Nakon nestabilnog proleća je došao period sa dugo očekivanim višim temperaturama vazduha. U takvim uslovima biljke maline mogu da uspostave normalne fiziološke procese i intenzivnije usvajanje hraniva iz zemljišta. U ariljskom malinogorju (zlatiborski i moravički okrug) ...

04Month.05 / 23

Zaštita i ishrana jagode

U proizvodnim rejonima jagoda se nalazi u fenofazi intenzivnog cvetanja i zametanja plodova. Ovo je jedna od fiziološki najosetljivijih faza u razvoju jagode zato što u jednom trenutku na biljci postoje svi razvojni stadijumi: list, cvetni pupoljak, otvoren cvet, obrazovan plod i plod...

Odaberi listu želja