objavljeno 09.05.2022

Kako biljkama omogućiti da stresne uslove prevaziđu bez poteškoća (malina i jagoda)

Malina 
_______

Usled nepovoljnih vremenskih prilika (hladnoća, sneg) došlo je do zastoja u razviću maline u poslednjih sedam dana. I dalje se očekuje nestabilno vreme, praćeno niskim jutarnjim temperaturama. Zato je neophodno da se biljkama omogući da stresne uslove prevaziđu bez poteškoća. I dalje su meteorolški uslovi  idealni za pojavu bakteriozne paleži rodnih grančica maline (prouzrokovač je  Pseudomonas syringae).

Ukoliko u prethodnom periodu, zbog objektivnih razloga nije urađeno tretiranje, do kraja sedmice treba obaviti prvi tretman maline sledećom kombinacijom pesticida i biostimulatora:

  1. Megafol - 2l/ha – aminokiseline biljnog porekla (35%) omogućavaju prevazilaženje stresa od niskih temperatura
  2. Kendal TE - 2,5l/ha - ovaj izvrstan proizvod pored 23% bakra iz bakaroksihlorida sadrži niz biološki aktivnih supstanci (saponini, glutation, oligosaharidi) upotpunjenih mikroelementima (Zn, Mn) koje povećavaju sistemsku otpornost biljke. Odlična svojstva ovog proizvoda su već prepoznata od proizvođača, tako da  postaje standard u svim kulturama gde su bakterioze teško rešiv problem.
  3. Savate® CS – 0,5l/ha – kontaktni insekticid, širokog spektra delovanja na bazi λ-cihalotrina za suzbijanje štetočina stabla.

 

U svim malinogorjima već duži vremenski period velike štete, bez jasnog odgovora proizvođača, nanose sitni glodari (poljski miševi i voluharice). Štete nisu odmah vidljive, ali u prenamnoženju oni obrazuju mnoštvo kanala u zoni korenovog sistema. U te kanale prodire vazduh koji onemogućava da se koren veže za zemljište. Takve biljke su sklone izmrzavanju i sasvim sigurno lošije izlaze iz perioda prezimljavanja.

Suzbijanje glodara u zasadima malina mora da bude redovna mera, po principu: svi, svuda, stalno, uz napomenu da se mamci postavljaju u aktivne rupe glodara, izoluju lopticom od papira, pa potom zatrpaju zemljom.




 Zasad maline, Arilje, Divljaka, 11.4.2022.god (foto: Tine Bošković, Stručna služba Savacoop)



Aktivne rupe glodara u zasadu maline, Arilje, Divljaka, 11.4.2022.god (foto: Tine Bošković)


Jagoda

_____________


Jagoda je u različitim fenološkim fazama u zavisnosti od uslova gajenja (otvoreni ili zaštićeni prostor) i nadmorske visine. U najvećem broju slučajeva se nalazi u fenofazi početka cvetanja pa do punog cvetanja. Ovo je za jagodu izuzetno osetljiv period iz više razloga.

Cvetanje je, samo po sebi, izuzetno stresan period za svaku biljku (kao pubertet kod čoveka). Neophodno je da taj period biljka prevaziđe bez posledica, a istovremeno da obilato cveta i formira mnoštvo plodova prepoznatljivog oblika i veličine. Da bi se sve ovo postiglo, u uslovima ovakvog proleća, neophodno je u ovom periodu obaviti sledeće tretiranje:


Jagoda na otvorenom (početak cvetanja):

  1. Megafol – 2l/ha – prevencija stresa od niskih temperatura
  2. Lebosol Bor – 1l/ha – promocija cvetanja, formiranja polenovih cevi i pravilne oplodnje
  3. Brexil Mix – 2,5kg/ha – prevencija nedostatka mikroelemenata
  4. Plantafol 10.54.10 – 3kg/ha – ishrana fosforom koji je neophodan u ovoj fenofazi
  5. Botrix B – 3l/ha – mikrobiološko đubrivo na bazi Bacillus subtilis (3 visokoaktivna soja) koje je izuzetan promotor rasta i istovremeno ima fungicidna svojstva
  6. Savate® CS– 0,5l/ha – kontaktni insekticid, širokog spektra delovanja na bazi λ-cihalotrina za suzbijanje cvetojeda.


Jagoda (na otvorenom), Arilje, 11.4.2022.god (foto: Tine Bošković, Stručna služba Savacoop)


Jagoda u zaštićenom prostoru (puno cvetanje i formiranje plodova):


  1. MC Set – 2l/ha – biostimulator na bazi ekstrakta alge Ascofilum nodosum uz dodatak bora i cinka, kao i drugih biološki aktivnih supstanci. Promoviše obilato cvetanje, pospešuje oplodnju i zametanje plodova.
  2. Brexil Mix – 2,5kg/ha – prevencija nedostatka mikroelemenata
  3. Plantafol 10.54.10 – 3kg/ha – ishrana fosforom koji je neophodan u ovoj fenofazi
  4. Fontelis® (Corteva) – 0,9l/ha – fungicid na bazi a.m. pentiopirad (SDHI) namenjen za suzbijanje sive plesni i pepelnice. Karenca: 3 dana. Izuzetno pouzdan i ekonomski opravdan.


Zasad jagode (u zaštićenom prostoru), Arilje, 11.4.2022.god (foto: Tine Bošković)




Jagoda (u zaštićenom prostoru), Arilje, 11.4.2022.god (foto: Tine Bošković)


Fertigacija jagode:

Od svih vrsta biljaka koje čovek gaji jagoda najteže podnosi zasoljenost zemljišta koja se javlja kao posledica nekontrolisane primene kristalnih vodorastvorljivih đubriva i nasumičnog navodnjavanja. Da bi se ovo izbeglo, osim pravilnog doziranja đubriva i normi zalivanja, neophodno je obavezno koristiti biostimulatore (huminske kiseline i mikrorganizme).


Za fertigaciju u ovom periodu, pored NPK kristalnih đubriva Savacoop preporučuje:

  1. Viva– 25l/ha – huminske kiseline poboljšavaju kondiciono stanje rizosfere i stvaranje huminsko-mineralnog kompleksa materija koji biljka lako usvaja. Pored toga, sprečava kolebanja pH vrednosti zemljišta.
  2. Ferrilene trium – 12kg/ha - gvožđe u helatnom obliku koji se najlakše preko korena usvaja. Koristi se za prevenciju i sanaciju hloroze.
  3. Bacillomix original– 4l/ha – visokokoncentrovano mikrobiološko hranivo na bazi bakterija Bacillus subtilis (12 aktivnih sojeva) čiji metaboliti utiču značajno na proliferaciju korenovih dlačica i povećavanje apsorpcije iz zemljišnog rastvora.



Odaberi listu želja