objavljeno 28.09.2021

Kvalitetna sorta preduslov za dobar prinos




Dorada bi trebalo da obezbedi ujedančeno seme po krupnoći na koje je ujednačeno nanet fungicid i koje se pakuje u kvalitetne troslojne papirne vreće.
_____________

Setva deklarisanog semena pšenice i ječma na parcelama naših proizvođača, kraj je jednog dugotrajnog procesa stvaranja sorti i njihovog pozicioniranja na tržištu. Taj posao uključuje znanje i umešnost velikog broja stručnjaka iz različitih oblasti koji svojim znanjem i iskustvom iz velikog broja različitih genotipova pšenice i ječma biraju jedan deo koji zadovoljava određene kriterijume – potencijal za prinos, tolerantnost na poleganje, bolesti, izmrzavanje, visinu stabla, tehnološki kvalitet i slično.

Sorte koje uspešno ispune sve kriterijume, stavljaju se u dvogodišnje registracione oglede Ministarstva poljoprivrede. Svaka sorta koja u ogledima ostvari bolji rezultat od standarda ima pravo da bude registrovana i da izađe na tržište naredne godine.

Savacoop veliku pažnju poklanja semenskoj proizvodnji i doradi. 
Semensku proizvodnju ugovara sa proverenim proizvođačima, koji imaju višegodišnje iskustvo u proizvodnji semenske pšenice i ječma, koji poseduju odgovarajuću mehanizaciju i kvalitetno zemljište. Cilj svake semenske prizvodnje jeste postizanje visokih prinosa, zdravog i ujedančenog semena.




Zbog toga se proces proizvodnje kontroliše u svim fazama. Kontrola 
obuhvata obilaske parcela, praćenje stanja useva od setve do žetve, kao i davanje određenih naloga u cilju korekcije proizvodnje. Proizvedeno naturalno seme koje zadovoljava postavljene standrade klijavosti, energije klijanja, mase 1.000 zrna i zdravstveno stanja šalje se u doradu.
 

Dorada semena treba da obezbedi da proizvođači seju:

                • Ujedančeno seme po krupnoći, masi 1.000 zrna

Ovo je veoma bitno jer savremene sejačice samo setvom takvog semena isejavaju zadatu količinu semena po jedinici površine i time obezbeđuju ujedančen sklop po celoj površini. Setva nedeklariasnog semena različite mase 1.000 zrna dovodi do lošeg rasporeda semena po površini, stvaraju se “oaze” sa različitim gustinama useva i time se stvara veća konkurencija među biljakama. To se svakako odražava na prinos.

                 Seme na koje je ujednačeno nanet fungicid

Nanošenje 
fungicida bitno je sa više aspekata. Savacoop u doradi koristi vrhunske fungicide za treman semena, koji se ne mogu naći u slobodnoj prodaji. Time se obezbeđuje znatno bolja zaštita u odnosu na sredstva koje često koriste sami prozvođači. Ravnomeno nanošenje sredstva obezbeđuje eliminisanje bolesti koje se mogu preneti semenom na mladu biljku. Svedoci smo da u pojedinim regionima imamo pojavu glavnice na pšenici što je pokazatelj da treba koristiti deklarisano seme.

Još jedna, ništa manje bitna činjenica, je i zaštita životne sredine i zdravlja samih proizvođača. Ukoliko se sredstva koja se koriste u doradi ne koriste pravilno, ona mogu imati negativan uticaj na životnu sredinu - sve od prašine u doradi, do odlaganja i uništavanja ambalaže. Osim toga, seme koje je dorađeno bez kontrole utiče i na zdravlje korisnika, jer udisanje viška kontaminirane prašine može da ugrozi zdravlje ljudi.

 

                 • Seme koje se pakuje u kvalitetne troslojne papirne vreće

One su lake za manipulaciju i obezbeđuju čuvanje kvaliteta semena, pri tom ne dozvoljavaju da u vreće sa semenom uđu insekti i vlaga. Pored papirnih vreća od 25 kg seme se pakuje i u vreće od 500 kg čime se ubrzava manipulacija i povećava produktivnost setve, smanjuje se broj radnika potreban za setvu i stvaraju dodatne uštede za kupce.

 

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja