objavljeno 10.04.2022

Mesečna prognoza vremena za APRIL





Očekivane opšte odlike meseca
_____________


  • Posle veoma hladnog početka ostatak meseca bez velikih zahlađenja
  • Početkom meseca moguća pojava kasnih mrazeva
  • U period od 10.04. do oko 15.04. izgledan prvi jači topao talas
  • Sredinom meseca vrlo nestabilno uz moguće vremenske nepogode
  • Temperaturno i padavinski prosečan mesec



Očekivan razvoj vremena u nedeljnim intervalima
_____________


Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 04.04. do 11.04.



Početkom meseca uz dominaciju ciklona hladno i vetrovito, posle 04.04. toplije uz moguću prolaznu kišu, posebno nad regionom R5, dok se oko 08.04. očekuje nešto jače ali takođe prolazno pogoršanje koje bi kišu donelo celom prostoru Srbije, dok bi sneg bio moguć samo preko 900mnv. Posle 10.04. se očekuje stabilizacija koja će biti uvod u znatno toplijiu sledeću nedelju.





Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 04.04. do 11.04.



Početkom perioda biće znatno hladnije od proseka uz moguću pojavu jutarnjih mrazeva, posebno nad regionima R1, R2, R4 i R5 ali su mogući i nad ostalim predelima. Posle 06.04. temperature u porastu i kretaće se oko prosečnih vrednosti za početak meseca i više neće biti rizika od pojave kasnih mrazeva.






Očekivano odstupanje količine padavina od proseka za period od 04.04. do 11.04.

Posle obilnijih padavina koje su lokalno do 03.04. zahvatile veći deo Srbije ostatak ovog perioda bi trebao imati padavine oko prosečnih vrednosti, dok bi sever Srbije, region R1, R2 i deo regiona R3 imao sumu padavina malo ispod prosečnih vrednosti. Oko 08.04. biće uslova i za grmljavinske pljuskove i veću količinu kiše na vrlo malom prostoru, a  takva odstupanja prognostički modeli ne mogu pokazati.






Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 11.04. do 18.04.


U drugoj nedelji meseca se očekuje izmena rasporeda vazdušnog pritiska. Građenjem jakog anticiklona istočno od nas po zapadnoj periferiji tog sistema iz severne Afrike ka nama će se pokrenuti strujanje osetno toplijeg vazduha te će do pred sam kraj ovog perioda uz južno strujanje biti stabilno i toplo. Oko 16.04. se računa na narušavanje tog anticiklona i destabilizaciju atmosfere sa razvijanjem ciklona nad širim prostorom centralnog Mediterana i Italije.






Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 11.04. do 18.04.


Posle relativno hladne prve nedelje u mesecu period od 11.04. do 18.04. donosi znatno više temperature vazduha i oko 16.04. maksimumi bi ponegde i to posebno nad delovima regiona R3 i R4 mogli dostizati i oko +25 stepeni Celzijusa, što se klasifikuje kao “letnji dan” (Tmax> +25 stepeni Celzijusa). Posle 16.04. je izvesno osveženje uz temperature koje bi se kretale oko prosečnih vrednosti za sredinu meseca.






Očekivano odstupanje količine padavina od proseka za period od 11.04. do 18.04.


Period od 11.04. do 18.04. bi u trebao doneti količinu padavina oko proseka, osim na krajnjem istoku regiona R5, ali bi ovaj interval ima dve drugačije padaviske celine. Prvi deo, tačnije sve do oko 15.04. bi uglavnom bio suv uz značajan deficit padavina, dok bi posle tog datuma uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova bilo znatno više padavina.





Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 18.04. do 25.04.


U ovoj nedelji se očekuje nova izmena u rasporedu vazdušnog pritiska. Sa građenjem anticiklona nad zapadnom Evropom i odmicanjem anticiklona koji je nama donosio stabilno vreme dalje na istok nad većim delom Evrope, uključujui naš deo treba očekivati tipično prolećno pogoršanje vremena uz umereno zahlađenje, čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova.

Na žalost sa destabilizacijom atmosfere biće povoljnih uslova i za pojavu jačih grmljavinsko olujnih procesa, posebno početkom ovog perioda kada ciklon bude širio svoj uticaj ka nama. Krajem perioda uz slabljenje ciklona ređa pojava pljuskova.





Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 18.04. do 25.04.


Treća nedelje meseca donosi temperature koje bi se u proseku trebale kretati oko normalnih vrednosti za ovaj deo godine. Osveženje koje će uslediti početkom perioda poništava pozitivno odstupanje od protekle nedelje, a zahlađenje koje će uslediti ne bi trebalo biti tako jako da uslovi negativno odstupanje temperature od prosečnih vrednosti. Osveženje bi se najmanje osetilo na krajnjem istoku regiona R3, gde bi prosek temperature vazduha mogao biti vrlo malo iznad proseka.




Očekivano odstupanje količine padavina od prosaka za period od 18.04. do 25.04.


Prosečna suma padavina za treću nedelju meseca bi se trebala kretati oko proseka. Međutim veliki deo tih padavina će biti konvektivnog (pljuskovitog) karaktera tako da će na malom prostoru biti velikih razlika u količini.

Za sada nema signala za pozitivno odstupanje što znači da u ovom momentu model “ne vidi” potencijal za obilne padavine na širem prostoru ali iskustvo u ovakvim situacijama govori da bi delovi regiona R1, R4 i R5 mogli imati najčešću pojavu jačih grmljavinsko olujnih procesa, koji mogu doneti i pojavu tuče/grada.

Opasnost od ovakvih vremenskih pojava će biti detaljno analizirana u redovnim nedeljnim prognozama.





Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 25.04. do 02.05.


Poslednja nedelja koju obuhvata mesečna prognoza bi trebala doneti tipično prolećno vreme gde će se nad nama sukobljavati uticaj ciklonskih aktivnosti koje će se preko zapadne i središnje Evrope premeštati dalje na istok i uticaja anticiklona sa centrom nad širim prostorom Ukraine i Crnog mora. Ovo je sinoptički trend koji bi verovatno doneo promenjljivo vreme uz smenu sunčanih i suvih sa kišovitim i nestabilnim danima ali bez većeg otopljenja ali ni zahlađenja.




Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 25.04. do 02.05.


Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za ovaj period pokazuje da bi se ona uglavnom kretala oko prosečnih vrednosti sa malim oscilacijama iznad ili ispod te granice. Signal za mogućnost pozitivnog odstupanja temperature vazduha od proseka stoji nad krajnjim istokom regiona R3 i R5 gde se po pravilu prodori vlažnog i svežijeg vazduha sa Atlantika najmanje osete.




Očekivano odstupanje količine padavina od proseka za period od 25.04. do 02.05.


Model za ovaj period nema jasan signal za odstupanje količine padavina u odnosu na prosečne vrednosti, što je najverovatnije rezultat dva faktora. Prvi je taj što je ovaj interval sada već jako daleko od inicijacije (31.03), a  drugi taj što se uglavnom očekuju pljuskovite padavine čiji prostorni raspored i snagu u ovom momentu nije moguće odrediti.

Činjenica da nema signala za izraženu sušu ili veliku količinu padavina za sada govori da je suma padavina oko proseka najizglednija.





Mesečna prognoza je orijentaciona i moguća su značajnija odstupanja od gore navedenog scenarija razvoja vremena.


Karte su preuzete sa adrese: https://apps.ecmwf.int



Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

 

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja