objavljeno 10.07.2022

Nedeljna prognoza vremena za period od 10.07. do 19.07.




Očekivana sinoptika
_____________


Posle početka nedelje kada će ka nama još strujati svež vazduh, od srede sledi jačaje anticiklona.







Oko petka je moguće premeštanje sasvim slabog, hlandog, fronta koji će se uglavnom premeštati severnije od nas.







Posle 17.07. sledi dominacija anticiklona uz dotok vrelog vazduha iz severne Afrike.






Očekivan raspored i količina padavina
_____________


Obzirom na dominantan anticiklonalni signal nedelja pred nama je proći gotovo bez uslova za padavine. Jedino u petak ponegde to uglavnom na severu regiona R1 i R2 može biti uslova za lokalne grmljavinske pljuskove.







Očekivana ukupna količina padavina
_____________


Imajući u visdu veoma malu verovatnoću pojave kiše u narednih nedelju dana nad najvećim delom Srbije se merljiva količina kiše (preko 0,5mm) ne očekuje. Izuzetak bi mogao biti sever regiona R1 i R2 gde u petak može biti lokalnih plkjuskova.






Očekivana temperatura vazduha
_____________


Početak nedelje donosi nestavak osveženja i u ponedeljak bi se maksimumi nad Srbijom uglavnom zadržavali ispod +25, a  preko 800mnv i ispod +20 stepeni Celzijusa.







Početkom nedelje će i noćni minimumi biti vrlo niski. Najsvežija noć će biti između ponedeljka i utorka kada će u velikom delu Srbije minimum biti oko +10 stepeni Celzijusa, dok bi na jugozapadu i jugu regiona R5 (Pešterska visoravan) i kotlinama jugoistoka Srbije pred zoru minimum mogao pasti ispod +5 stepeni Celzijusa, što daje mogućnost pojave kratkotrajnog, prizemnog, mraza nad ovim predelima.





Od srede sledeće nedelje sledi brzo otopljenje i već u četvrtak će maksimumi nad delovima regiona R1, R2 i R4 biti i oko +34 stepena Celzijusa.






Posle manjeg ublažavanje topline u petak kada će maksimumi na kratko uglavnom biti ispod +30 stepeni Celzijusa sladi jak topao talas i oko 19.07. će maksimumi nad delovima Srbije koju su ispod 800mnv biti preko +34 ,a  nad delovima regiona  R1 i R2 i oko +40 stepeni Celzijusa.







Osim vrelih dana posle 17.07. slede i neugodno tople “tropske noći” kada minimumi nad velikom delom Srbije, posebno nad regionima R1, R2, kao i nad pomoravljem regiona R5 neće padati ispod +20 stepeni Celzijusa.







Index nestabilnosti
_____________



Samo u petak sledeće nedelje uz lokalnu destabilizaciju atnosfere na severu regiona R1 i R2 treba očekvati visok index nestabilnosti.







Dugoročniji izgledi
_____________


Pred nama je drugi vreo talas ovog leta koji bi po svojim karakteristikama, kako po snazi tako i po dužini trajanja treba biti sličan proteklom. Od 16.07. do oko 26.07. se računa na toplo i ekstremno toplo vreme, praktično bez padvaina i to će u velikoj meri negativno uticati na već izražen deficit vlage u zemljištu.

Kombinacija vrelih dana i veoma toplih noći bez padavina će dodatno isušiti zemljište. Izgledi za novo osveženje se javljaju tek posle 25.07.





Marko Čubrilo

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja