objavljeno 24.06.2022

Nedeljna prognoza vremena za period od 24.06. do 30.06.




Očekivana sinoptika
_____________


Za dolazeći vikend nad naam će dominirati polje malo povišpenog pritiska, dok će se i dalje nalaziti određena količina vlažnog vazduha.





Posle ponedeljka će ojačati polje anticiklona preko kojeg će se pokrenuti strujanje veoma toplog vazduha, poreklom iz severne Afrike.





Pred sam kraj meseca će se osetiti slab uticaj malo svežijeg vazduha iz središnje Evrope.





Očekivan raspored i količina padavina
_____________


U petak nad Srbijom uglavnom suvo, dok se u subotu očekuje nestabilno vreme uz grmljavinske pljusskove i moguće lokalne nepogode u drugom delu dana i rano uveče. Najveća verovatnoća nestabilnosti je trenutno projektovana nad delove regiona R1, R2 i R4.





Nestabilnosit, ali ređe su lokalno moguće i u noći ka nedelji.





Nesatbilno vreme s o čekuje i drugog dana vikenda ali bi glavnina nestabilnosti ovog dana trebala biti nad regionima R3, jugoistoku, jugu i jugozapadu regiona R5, jugu regiona R4 i samo lokalno nad regionima R1 i R2.




Očekivana akumulacija padavina do 30.06.
_____________


Obzirom na izrazito lokalnu karakteristoku padavina i relativno retku pojavu istih nad velikim delom reugiona će padavinski totali biti vrlo niski, od 0mm do 5mm taloga. Nešto veće količine se mogu očekivati nad delovima regiona R3 i R5 i možda zapadu regiona R1.





Očekivano kretanje temperature vazduha
_____________



Pred nama je duži, jači, topao talas koji će početi za vikend sa temperaturama koje će biti visoke ali i dalje oko proseka. Najtoplije bi trebalo biti nad regionima R2, R3 i R5 gdde bi maksimumi bili oko +30 stepeni Celzijusa.





Od ponedeljka pa dalje tokom nedelje veoma i ekstremno toplo tako da bi u nizijskom delu Srbije maksimumi često mogli biti i oko +35 stepeni Celzijusa.





Osim vrlo toplih noći dana i noćni minimumi će postati veoma visoki i često će ostajati preko +20 stepeni Celzijusa (tropske noći).





Mogućnost lokalnih nepogoda
_____________


Za vikend, posebno u subotu posle podne ponovo može biti jakih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, dok se zatim ponovo verovatnoća nepogoda povećava posle 01.07.




Proračun većeg broja mogućih modela
_____________


TZV “ansamble” niz evropskog modela jasno sugeriše da je pred nama jači topao talas uz ređe padavine dok je tak posle 05.06. moguće osetnije osveženje.





Marko Čubrilo

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja