objavljeno 13.01.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 12.1. do 21.1.




Početkom perioda promenjljivo oblačno, ponegde uz sumaglicu. Prolazne padavine se očekuju u noći ka suboti. Početkom sledeće nedelje toplije, ali uz čestu pojavu kiše (sneg samo preko 900 mnv), dok je oko 19.1. moguće jače pogoršanje uz padavine i zahlađenje.


Pregled po danima
_____________


Četvrtak i petak donose promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, ponegde uz kraće sunčane intrevale, ali i moguću pojavu sumaglice i magle. Najčešća pojava magle je moguća nad regionima R1 i R2 kao i kotlinama regiona R5. Vetar će uglavnom biti slab, zapadni. Jutarnji minimum od -2 do +4 stepena Celzijusa, a dnevni maksimum od +5 do +11 stepeni Celzijusa.

Prolazno naoblačenje uz slabe padavine se očekuje u noć ka suboti i u subotu pre podne i to uglavnom nad regionima R1, R2 i zapadom regiona R5. Snežna granica na oko 800mnv. Vetar će na kratko okrenuti na severozapadni smer.

U subotu posle podne smanjenje oblačnosti i u nedelju suvo, ponegde uz ređu pojavu niskih oblaka. Za vikend dnevni maksimum od +4 do +11, u nedelju lokalno uz više sunca i oko +13 stepeni Celzijusa.
 
Od nedelje se pod uticajem jugozapadnog vazdušnog strujanja očekuje promenljivo oblačno i relativno toplo ali nestabilno vreme, uz česta prolazna naoblačenja koja će više padavina donositi regionima R1, R2, zapadu i jugozapadu regiona R5 kao i severu regiona R4. Vetar će biti južni i jugozapadni u postepenom pojačanju dok će u sredu 18.01. duvati jak južni vetar, a u košavskom delu regiona R1, R2 i R3 jaka košava.

Temperature će biti u porastu. Minimumi od +1 do +6 stepeni Celzijusa, dok će maksimumi uglavnom biti od +7 do +13, a u sredu lokalno i oko +15 stepeni Celzijusa.

U sredu krajem dana se očekuje razvijanje sekundanriog ciklona nad Jadranom koji će svoj uticaj brzo širiti ka nama. Kao posledica toga narednog dana (19.01.) treba očekivati jače pogoršanje uz padavine i zahlađenje tako da bi posle podne i u noći ka 20.01. kiša mogla prelaziti u sneg i nad nižim predelima regiona R1, R2 i R4, dok se sneg svakako očekuje nad planinskim delom regiona R5. Vetar će tog dana biti u okretanju na umeren, a nad regionima R1, R2 i R3 na udare i jak severozapadni. Dnevni maksimum od +2 na krajnjem severozapadu regiona R1 do oko +9 na jugoistoku regiona R5 gde će zahlađenje stići tek narednog dana.
 
U narednih nedelju dana se nad većim delom regiona očekuju povremena pojava padavina. Najveće količine se očekuju nad većim delom regiona R1, severom regiona R2 kao i na krajnjem jugozapadu regiona R5, oko 40 mm taloga, a najmanje nad jugom regiona R4 ispod 10 mm taloga. U proseku se nad celom Srbijom očekuje oko 20mm taloga.

Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja