objavljeno 14.11.2022

Nedeljna vremenska prognoza za period od 14.11. do 21.11.




Od srede dolazi promena vremena koja nas uvodi u hladnije i padavinama bogatije dane. Od četvrtka će temperature biti oko proseka, a za dolazeći vikend na kratko možda i ispod proseka, kada je moguća kratkotrajna pojava snega ponegde i u nizijama. U drugom delu nedelje izgledne su obilnije padavine uz jak vetar.


Pregled po danima
_____________


U ponedeljak posle hladnog i ređe maglovitog jutra, tokom dana pretežno sunčano i relativno toplo uz uglavnom slab, jugoistočni vetar. Jutarnji minimum od +2 do +9, a dnevni maksimum od +14 do +18 stepeni Celzijusa.
 
U utorak vrlo slično, ali uz nešto više oblaka, posebno nad regionima R1 i R2 gde na kratko može biti i vrlo slabe kiše. Zbog više oblaka jutro manje hladno uz minimume od +4 do +10, dok će dnevni maksimum biti bez bitnije promene, uglavnom od +13 do +18 stepeni Celzijusa.

U sredu tokom dana treba očekivati jače pogoršanje vremena sa kišom koje će prvo zahvatiti zapadne delove regiona R1, R2 i R5, a zatim se polako širiti na istok. Nad jugom regiona R4, većim delom region R3 i jugoistokom regiona R5 bi do kasno posle podne trebalo da se zadrži uglavnom suvo vreme. Vetar će biti slab, do umeren južni i jugoistočni, krajem dana u slabljenju. Sreda bi trebala doneti maksimume od +9 do +18 stepeni Celzijusa.
 
U noći ka četvrtku se očekuje spuštanje hladnijeg vazduha tako da će u četvrtak pre podne biti oblačno i osetno hladnije uz padavine nad jugom regiona R4, većim delom regiona R3 i južni delovima regiona R5. Na planinama preko 1300mnv počeće susnežica i sneg. Dnevni maksimum u padu i trebao bi se kretati od +6 do +11 stepeni Celzijusa. Uveče razvedravanje, tako da će noć ka petku biti vedra i hladna, a nad regionima R1, R2 i R3 slabog mraza može biti ponede i u nizijama.
 
U petakće se ka nama približavati nova ciklonska aktivnost tako da se posle vedrog jutra tokom dana očekuje naoblačenje, koje će kasno posle podne i uveče, prvo nad zapadom regiona R1 i R5 usloviti pojavu kiše. Vetar istočni i jugoistočni, tokom dana u pojačanju, posebno u košavskom području. Dnevni maksimum u petak od +5 do +10 stepeni Celzijusa, nad Timočkom i Negotinskom krajnom oko +3 stepena Celzijusa.
 
Za vikend je moguće novo pogoršanje vremena uz uticaj ciklona nad Jadranom i spuštanje hladnog vazduha sa istoka i severoistoka Evrope. U takvim uslovima najniže temperature treba očekivati nad krajnjim istokom  regiona R3 (Timočka i Negotinska  krajna) gde bi maksimumi mogli biti samo oko -1 stepen Celzijusa. Hladno bi bilo i nad regionima R1, R2 i zapadom regiona R5, generalno do oko +5 stepeni Celzijusa, dok bi najtoplije bilo nad jugom i jugoistokom regiona R5 uz maksimume do +11 stepeni Celzijusa.
 
U periodu od srede do kraja nedelje nad velikom delom Srbije treba očekivati oko 25mm taloga. Najmanja količina se očekuje nad jugoistokom regiona R5, do 10mm taoga, a nad delovima regiona R1, R2 i R5 totali bi mogli biti preko 40mm taloga i u koliko se ovakve projekcije održe ovo će biti kraj jesenjeg, sušnog, perioda.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja