objavljeno 24.10.2022

Nedeljna vremenska prognoza za period od 24.10. do 31.10




Tokom celog perioda pretežno suvo i relativno toplo. U prvih dan-dva neobično toplo, zatim malo svežije. Vrlo slaba kiša moguća u utorak posle podne i to samo na severu Srbije. Posle 31.10. za sada postoji određena verovatnoća za zahlađenje.

 

Pregled po danima
_____________


U ponedejak će preko nas ispred hladnog fronta i prostrane ciklonske aktivnosti nad zapadom Evrope strujati veoma topao vazduh poreklom iz severne Afrike. Temperature će biti znatno iznad proseka za ovaj deo godine i maksimumi će se kretati od +19 do +26, a lokalno i oko +28 stepeni Celzijusa i to u hladu, dok će na suncu ponegde biti oko +30 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab, južni. Posle podne i uveče na severu i zapadu postepeno naoblačenje.
 
U utorak umereno do znatno oblačno, posle podne na severu Srbije (regioni R1 i R2) moguća pojava slabe, prolazne, kiše. Vetar u okretanju na umeren do pojačan severozapadni, posebno nad regionima R1, R2 i R3. Dnevni maksimum u manjem padu i trebao bi se kretati od +16 do +23 stepena Celzijusa.

Od srede pa sve do oko 31.10. pod dominacijom anticiklona, suvo, stabilno i relativno toplo vreme.
 
Kako je dan sve kraći, povećava se verovatnoća za pojavu noćnih i jutarnjuh magli i to posebno u kotlinskim delovima regiona R3 i R5 i uz nizije reka u regionima R1 i R2. Magla se uglavnom ne bi deuže zadržavala, osim ponegde u kotlinama.
 
Noći i jutra relativno topli za ovaj deo godine uz minimume od +4 do +11 stepeni Celzijusa i samo na najvišim planinama regiona R3 i R5 može biti slabog mraza. Dnevni maksimumi iznad proseka za kraj oktobra i trebali bi se kretati od +14 do +21 stepen Celzijusa. Samo u predelima gde se magla duže zadrži dnevni maksimum do +13 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab.
 
Oko 01.11. proračuni modela sugerišu izmenu položaja anticiklona koja bi omogućila prodor hladnijeg ali suvog vazduha sa istoka Evrope. Za sada ta verovatnoća ne ide preko 20%.
 
U narednih nedelju dana osim na krajnjem severu i severozapadu regiona R1 i R2 merljivu količinu kiše ne treba očekivati.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja