objavljeno 30.08.2022

Nedeljna vremenska prognoza za period od 29.08. do 05.09.





Očekivana sinoptika
_____________


Početkom nedelje pod uticajem polja malo sniženog vazdušnog pritiska umereno toplo i nestabilno.






U četvrtak tokom dana treba očekivati premeštanje hladnog fronta iza kojeg će nadirati osetno svežiji vazduh.





Posle 04.09. stoji signal za jačanje anticiklona uz stabilizaciju i otopljenje.





Očekivan raspored i količina padavina
_____________


U ponedeljak će se jaugozapada premeštati lokalne nestabilnosti kojih bi posle podne i uveče najviše trebalo biti nad delovima regiona R4, zapadnim i južnim delovima regiona R5 kao i na jugu i zapadu regiona R1.







Nestabilno vreme će se zadržati i naredna dva dana (utorak i sreda) kada nad svim delovima Srbije ima podjednakih šansi za pojavu grmljavinskih pljuskova, posebno u utorak. Ponegde može biti izraženijih pljuskova uz pojavu obilne kiše i tuče/grada.





U četvratk se računa na prolazne padavine hladnog fronta, koje bi prvo zahvatile regione R1 i R2,a  zatim i zapad regiona R4. Najmanje padavina na krajnjem severu regiona R2.






U petak bi pod uticajem sporo-pokretne frontalne zone nad većim delom Srbije i dalje povremeno moglo biti kiše, pretežno suvo vreme se očekuje nad većim delom regiona R1 i R2.






Očekivana količina padavina
_____________


U narednih nedelju dana bi najveći deo Srbije trebao akumulirati do 15mm taloga. Manje kiše na severu regiona R1 i R2, uglavnom ispod 7mm, dok se nad zapadnim delovima regiona R5 i delovima regiona R3 i R4 može akumulirati oko 35mm taloga.







Očekivana temperatura vazduha
_____________


Početkom nedelje umereno toplo uz maksimume koji bi ponegde i to uglavnom nad regionima R1 i R2 kao i nad Pomoravljem dostizali oko +28 stepeni Celzijusa.






U četvrtak sledi premeštanje hladnog fronta iza kojeg će nadirati osetno svežiji vazduh, tako da će maksimumi na severu regiona R1 i R2 biti oko +20 stepeni Celzijusa, dok će nad većim delom regiona R3 i jugom regiona R5 biti oko +28 stepeni Celzijusa.






Petak bi mogao doneti osetno svežije vreme uz maksimume koji bi se uglavnom kretali od +15 do +22 stepena Celzijusa.






Posle 01.09. slede vrlo sveže noći gde bi se minimumi često spuštali ispod +15,a  lokalno i ispod +10 stepeni Celzijusa. Nešto toplije samo nad regionom R3.






Posle 04.09. se računa na otopljenje i maksimumi bi ponovo, posebno nad regionom R1 i R2 dostizali oko +28 stepeni Celzijusa.





Marko Čubrilo

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja