objavljeno 04.11.2022

Nedeljna vremenska prognoza za period od 4.11. do 11.11.




U petak sledi premeštanje hladnog fronta i sekundarna ciklogeneza koja će nam za vikend donositi oblačno i uglavnom hladnije vreme, uz mestimičnu kišu. Od nedelje se očekuje jačanje anticiklona, koje će do kraja prognoziranog perioda podržavati suvo i prohladno vreme.



Pregled po danima
_____________


U petak tokom dana malo do umereno oblačno i do posle podneva suvo. Vetar će biti južni i jugoistočni, a u košavskom delu Srbije, nad  regionima R1, R1 i R3 umerena do jaka, topla, košava. Posle podne nad zapadom regiona R1 i R5 naoblačenje uz kišu ponegde.
 
U toku noći ka suboti i za vikend naša zemlja će se nalaziti pod uticajem ciklona nad Italijom, dok će nad većim delom Srbije doći do prodora hladnijeg vazduha, samo će nad regionom R3 do nedelje zadržati relativno toplo i uglavnom suvo vreme.
 
Znatno više padavina treba očekivati nad zapadom Srbije, posebno nad zapadom regiona R5 i možda zapadom regiona R2 gde bi palo do 10m do 35mm taloga. Istočnije padavina znatno manje i nad najvećim delom regiona R3 i jugoistokom regiona R5 one bi bile između 0mm i 5mm taloga tako da nad nekim od tih oblasti padavina i neće biti. Najviše planine regiona R5 (uz granicu sa BiH i C.Gorom mogu imati i malo vlažnog snega.
 
U subotu vetar nad zapadnim i središnjim predelima Srbije severni i severozapadni, dok će nad regionom R3 i dalje biti jugoistočni i istočni. U nedelju vetar uglavnom slab, severozapadni.
 
Posle toplog petka u subotu maksimumi od +7 do +12 nad većim delom regiona R5 i R2, dok će istočnije biti toplije i nad nejvećim delom Pomoravlja regiona R3 maksimumi i do +18 stepeni Celzijusa. U nedelju maksimumi uglavnom od +9 do +14 stepeni Celzijusa.
 
Početkom sledeće nedelje sledi novo jačanje anticiklona i do kraja prognoziranog perioda, a verovatno i malo duže pod uticajem ovog sistema suvo i prohladno ali ne i hladno vreme.
 
Noćni minimumi od 0 do +8, lokalno oko -1, dok se češća pojava mrazeva do -3 stepena Celzijusa očekuje uglavnom u planinskom delu regiona R5, R4 i R3. Dnevni maksimumi malo iznad proseka za ovaj deo novembra i trebali bi se kretati od +11 do +16.
 
Posle 08.11. raste verovatnoća pojave i dužeg zadržavanja magle te bi tamo bilo hladnije uz maksimume do oko +7 stepeni Celzijusa.



Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja