objavljeno 17.07.2022

Opšta procena razvoja vremena u narednih 15 dana - period od 15.07. do 31.07.




Očekivana sinoptika
_____________


Drugi deo meseca će obeležiti dominacija anticiklona koji će nad našim delom Evrope usloviti pretežno suvo i toplo vreme. Samo od 17.07. do oko 20.07. uz izmeštanje jezgra anticiklona ka zapadu ka nama bi sa severa usledilo spuštanje malo svežijeg i slabo vlažnog vazduha.

Posle 21.07. bi verovatno usledio veoma do ekstremno topao period kada bi preko nas iz severne Afrike strujao vreo vazduh, subtropskog, porekla. Slabljenje ovog toplog talasa i manje osvežene je moguće oko 25.07. kada bi ponovo uz izmeštanje jezgra anticiklona ka zapadnoj Evropi preko nas sa severozapada pokrenulo svežije strujanje.

Glavna odlika sinoptike u narednih 14 dana će biti dominacija anticiklona.






Očekivan temperaturni trend na 2m visine
_____________


Posle vrlo toplih dana od 17.07. do oko 21.07. bi usledilo osveženje koje bi maksimume uglavnom držalo u opsegu od +27 do +30, dok bi minimumi bili između +15 i +18 stepeni Celzijusa tako da bi noći bile prijatne.

Posle 21.07. sledi novo otopljenje i sve do kraja meseca ili barem do oko 27.07. bi makismumi bili u opsegu od +31 do +36,a  u pojedinm danima (pre svega od 21.07. do 24.07.) i oko +38 stepeni Celzijusa, što je iznad i znatno iznad  proseka. Osim visokih maksimuma i noćni minimumi bi ostajali iznad proseka i uglavnom bi se kretali do +18 do +24 stepena Celzijusa, tako da se u drugom delu meseca očekuje barem od 6-8 “tropskih noći” kada se minimumi ne bi spuštali ispod +20 stepeni Celzijusa.
 
Najčešća pojava ovako toplih noći kao i ekstremno toplih dana bi trebala uslediti nad delovima regiona R1, R2 i R3, posebno ispod 800mnv.







Očekivana ukupna količina padavina
_____________


Dominacija anticiklona će se odraziti i na vrlo niske padavinske totale koji bi u najvećem delu regiona bili veoma niski i uglavnom bi se kretali do 3mm do 8mm taloga.

Neki delovi regiona R1i R2 bi mogli akumulirati nešto više taloga, uglavnom  između 10mm i 15mm ali samo u slučaju da nestabilnosti koje su moguće od 17.07. do 19.07. daje više kiše ovom delu regiona. Značajan deo Srbije bi u drugom delu jula mogao imati i 70% manje taloga od proseka.






Očekivano odstupanje temperature početkom perioda
_____________

 

Pred nama je verovatno najtopliji deo leta i najveći deo druge polovine jula bi imao temperature iznad ili znatno iznad proseka.

Gledano po intervalima, početak perioda, negde do oko 19.07. bi zbog blažeg osveženja imao maksimume koji bi se uglavnom kretali oko proseka, dok bi talas ekstremne vrućine zahvatio zapadnu i središnju Evropu.






Posle 19.07. počinje otopljenje i već oko 21.07. bi maksimumi nad našim delom Evrope biti iznad i znatno iznad proseka. Najveće odstupanje se simulira nad regionima R1 i R2.




Topao period bi se nastavio i posle 21.97. i sve do oko 26.07. a možda i malo duže. Iznad našeg dela Evrope bi temperature bile iznad proseka. Ponovo se najveće odstupanje očekuje nad delovima regiona R1 i R2 kao i R3.

 




Očekivana prisutna vlaga u zemljištu
_____________


Mala količina padavina u kombinaciiji sa vrlo visokim temperaturama će usloviti dalje isušivanje slojeva zemljišta i nad celom Srbijom bi drugi deo meseca doneo značajan deficit vlage. Samo lokalno uz jači pljusak taj defiici može biti manje izražen ali tu će biti toliko mala područja da to karta ove rezolucije ne može prikazati.

Najizraženiji deficit bi trebao biti nad delovima regiona R1, R2 i R3 gde bi on lokalno mogao biti i oko 100% u odnosu na prosečne vrednosti.






Marko Čubrilo, profesor geografije

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja