objavljeno 22.06.2023

Orhideja – kraljica cveća




Orhideja se od davnina smatra simbolom ljubavi i romanse. Jedan od najvećih razloga zbog čega se ljudi zaljubljuju u sobne orhideje je njen cvet.

Svaka vrsta orhideje ima različite zahteve za cvetanje i kod većine komercijalnih sorti veoma su jednostavni. Orhideje koje rastu na suncu ili gdje su povremeno sušna razdoblja imaju debelo, kožasto lišće s voštanom prevlakom koja štiti od isušivanja, vrste koje rastu više u seni imaju dugo i tanko lišće.


Presađivanje i prihrana - dva najvažnija faktora za uzgoj orhideja
_____________



Korak 1: Uputstvo pre presađivanja


Za bujno cvetanje, zdrav rast i razvoj preporučuje se presađivanje biljaka svake godine ili kada je saksija postala premala.

Znak upozorenja za presađivanje je i kada primetimo da većina korenja raste izvan saksije.

Najbolje vreme za presađivanje je neposredno nakon cvetanja ili pre novog perioda rasta i cvetanja.




Korak 2: Odabir pravog supstrata


Za presađivanje orhideja presudan je odabir supstrata pa je najbolji izbor Plantella specijalna zemlja za orhideje koja se sastoji od kore, kokosovih vlakana, tresetne mahovine i perlita.

Njegova karakteristika jeste da dobro upija vodu i hranljive sastojke, održava stabilnu strukturu, ne raspada se i ne trune.



Korak 3: Presađivanje orhideja


Nakon što uklonimo stari supstrat i odrežemo oštećeno korenje biljka se stavi u posudu i između korenja se stavi Plantella specijalna zemlja za orhideje i zatim lagano utisne kako bi se popunili svi prazni prostori.

Nakon presađivanja saksiju zajedno sa biljkom potpiti u vodu tako da podloga bude potpuno natopljena vodom. Kada se saksija izvadi iz vode višak vode je potrebno ostaviti da se dobro ocedi
.




Prihrana orhideja
_____________


Orhideje katakteriše relativno spor rast uz mali godišnji prirast zelene lisne mase pa zato zahteva pažljiv pristup kada je prihrana u pitanju. Kada se orhideja ne prihranjuje to negativno utiče na njen razvoj i smanjuje se bujnost i cvetanje. Orhideje vrlo lose podnose prevelike količine prihrane pa je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se primenjuje.

Kada upotrebljavamo Plantella tabs za orhideje nećemo pogrešiti kada je doziranje u pitanju – ovo đubrivo u obliku šumećih tableta upotrebljava se za ravnomernu i pravilnu prihranu svih vrsta orhideja.




Zalivanje orhideja
_____________


Hlor je veoma štetan za ovu biljku pa je za zalivanje potrebno koristiti kišnicu, destilovanu vodu ili vodu koja je odstajala nekoliko dana. Ukoliko supstrat u kojem raste orhideja nema u sebi dovoljno hranljivih materija biljku je potrebno redovno prihranjivati kroz zalivanje.

Biljke se zalivaju tako što se cela saksija potopi u vodu i ostavi nekoliko sati kako bi supstrat upio dovoljnu količinu vode. Nakon toga se dobro ocedi kako ne bi došlo do razvoja bolesti ili truljenja.




Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja