objavljeno 11.04.2022

Projekcija razvoja vremena za narednih 15 dana - period od 11. do 24.04.




Očekivana sinoptika
_____________


Posle jačeg zahlađenja koje je usledilo oko 09.04. početak prognoziranog perioda donosi jačanje antciklona, stabilizaciju i otopljenje ali uz vrlo hladne moći u prvih dan ili dva uz opasnost od pojave kasnih mrazeva.

Od 12.03. sledi dotok toplijeg vazduha iz severne Afrike uz nastavak uticaja anticiklona. Posle tog datuma najverovatnije sledi novo zahlađenje koje bi potrajalo do oko 22.04. a bilo bi posledica izmeštanja jezgra anticiklona na severozapad Evrope pri čemu bi se ka nama otvorio put za prodor hladnog vazduha sa severa.

Tek pred sam kraj perioda, posle 23.04. ima signala za uspostavljanje sinoptike koja bi nam donela češće toplije strujanje sa jugozapada Evrope.






Očekivan temperaturni trend
_____________


Početak perioda donosi vrlo hladna i jutra i do 13.04. će biti opasnosti od pojave jutarnjeg mraza, posebno nad delovima regiona R1, R2 i R5 gde bi minimumi pri tlu mogli pasti i ispod -3 stepena Celzijusa.

Zatim sledi otopljenje i oko 15.04. bi maksimumi ponegde bili i oko +25 stepeni Celzijusa.

Nakon 16.04. moguće je novo zahlađenje i u periodu do oko 20.04. maksimumi bi ponovo bili ispod proseka, čaesto samo oko +9 stepeni Celzijusa, a  noćni minimumi bi često bili ispod +5 stepeni Celzijusa, posebno nad predelima regiona R5 koji su preko 700mnv. Krajem prognoziranog perioda bi moglo uslediti otopljenje.







Odstupanje temperature od proseka oko 18.04.
_____________







Očekivana ukupna količina padavina
_____________


Posle perioda padavina koji je iza nas od 11.04. pa sve do oo 16.04. uglavnom suvo i stabilno bez merljive količine padavina. Pogoršanje koje je moguće posle 16.04. bi do oko 19.04. trebalo doneti padavine, ali za sada još nema stabilne procene ukupne sume tih padavina.

U ovom momentu kontrolni proračun evropskog prognositčkog sistema daje signal da bi najveća količina taloga trebala da se akumulira nad delovima regiona  R1, R3 i R5, a najmanja nad severnim delovima regiona R1 i na istoku regiona R3.





Stanje vlage u zemljištu
_____________


Padavine koje su iza nas su malo ublažile deficit včage u zemljištu nad delovima regiona R1, R2 i R3, a nešto konkretnije padavine su registrovane uglavnom lokalno nad delovima regiona R4 i R5.

Nove padavine koja su moguće od 16.04. do oko 20.04. bi trebale usloviti dalje, manje, saniranje deficita vlage u zemljištu nad većim delom regiona R1, R2 i R3, dok bi mogućnost nešto obilnijih padavina nad delovima regiona R4 i R5 nad ovim predelima uslovila povratak zemljišne vlage u okvire proseka.





Očekivana vetrovitost
_____________


Prvog dana perioda biće dosta vetrovito uz umeren, na istoku regiona R3 i R4 povremeno i jak severozapadni vetar sa udarima do 14m/s. Zatim će vetar oslabiti i do 16.04.će uglavnom biti slab, istočni i jugoistočni, dok bi posle 16.04. ponovo okrenuo na severni smer uz pojačanje, ali njegova tadašnja jačina će zavisiti od tačne sinoptika tih dana. Posle 20.04. vetar verovatno slab, južni.


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

 

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja