Obaveštenje o korišćenju kolačića
S primarnim ciljem kako bi vam naše web stranice omogućile bolje korisničko iskustvo i jednostavniju upotrebu web kataloga, potvrdite saglasnost korišćenja kolačića i drugih tehnologija za praćenje.
Količina hrane nije univerzalna, već se određuje prema veličini zajednice, ali mnogi se drža pravila: jedan ram legla – jedan ram meda, ako se proceni da hrane nedostaje, dodaje se sirup (u razmeri litar vode: kilogram šećera), medne pogače ili ono čime pčelar raspolaže – kaže pčelar Bojan Stanković.
– U drugoj polovini marta, sa porastom temperature, često se javlja intenzivan porast broja pčela, koji treba da prati adekvatna količina hrane.
Sledeća bitna radnja je kontrola zdravlja legla. Pregledaju se okviri i ako se ustanovi da to znači da su pčele koristile teško svarljivi med i da imaju nozemozu, takozvani “pčelinji proliv”, bolest koju izaziva crevna bakterija, pristupa se lečenju.
Što se tiče kontrole matice, njen učinak se vidi nakon pregleda okvira po tome koliko ima izleženih jaja. Ako je učinak matice slab, ili ga u krajnjoj liniji nema, problem se rešava tako što se društvo spaja sa nekim društvom koje ima produktivnu maticu.
Stanković napominje da kada je kvalitet saća u pitanju, poželjno je da ono bude mlađe, jednogodišnje ili dvogodišnje, a to se vidi po svetlijoj boji. Ako je pak, saće tamnije, skoro crne boje, na kom su ćelije manje, u njima će se, naravno, razviti manje pčela, što nije poželjno. Takvi okviri se vade, pretapaju i pravi se prostor za postavljanje satnih osnova.
Sve ove radnje uvod su za prvu prolećnu pašu, na uljanoj repici. Ova biljna kultura je, kao i većina uljarica, u ekspanziji, a paša počinje u aprilu. U našim klimatskim uslovima, u prolećnim pašama se prikupi 50 do 60% meda, pa je vrlo značajna priprema pčela kako bi ovo doba godine dočekale zdrave i vitalne.
Detaljan prolećni pregled pčela podrazumeva:
1. Očistiti podnjaču (ako to nije urađeno u februaru)
2. Sanirati problematična društva (spojiti po potrebi)
3. Prihraniti, takođe, po potrebi
4. U zavisnosti od temperature dodatno utopliti društva
5. Po potrebi proširiti prostor za leglo
6. Tretirati varou ako se pojavi
7. Zameniti staro i loše saće
8. Gde je potrebno aktivirati pojila
9. Popuniti podatke u evidencioni list društva
Proširenje legla mora da prati odgovarajuća temperatura, koja ne sme biti niža od 10 stepeni – kaže Stanković. – Kontraproduktivno je proširivati leglo kada mu vreme nije … Proširivanje treba da prati veličinu legla, jer mora postojati dovoljan broj pčela koje će leglo ugrejati. Proširivanje medišta se radi dodavanjem dovoljnog broja okvira, ali generalno, kada plodište dobro funkcioniše, medište neće biti problem.
Što je veća temperatura i što je veći unos nektara, kod pčela se povećava nagon za rojenjem. Što se ove teme tiče, postoje različita mišljenja, samim tim i različito postupanje u praksi. Lično nikada nisam suzbijao rojenje. Rojenje se sprečava kidanjem matičnjaka ili dodavanjem okvira.
Dodajte komentar
Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.