objavljeno 27.01.2022

Savacoop na XI Savetovanju voćara „Gruža 2022“




U subotu, 22.01.2022. održano je već tradicionalno savetovanje voćara u organizaciji firme „Gruža Agrar“. Kao i uvek skup je bio odlično posećen, više od 400 voćara iz cele Srbije imali su prilike da čuju zanimljiva predavanja domaćih i inostranih stručnjaka iz oblastri voćarstva.

Na skupu su govorili vodeći autoriteti iz različitih oblasti voćarstva kao što su Dr Franci Štampar (Biotehnološki fakultet Ljubljana), Dr Novica Miletić, Dr Dragan Radivojević, Dr Jasminka Milivojević (svi Poljoprivredni fakultet Beograd), Dr Ivan Glišić (Institut za voćarstvo u Čačku) i mnogi drugi.

Kompanija Savacop izazvala je veliko interesovanje predstavljanjem novog fungicida. Fontelis® je proizvod kompanije Corteva koji Savacoop ekskluzivno distribuira u Srbiji. Preparat sadrži potpuno novu aktivnu materiju – pentiopirad i namenjen je voćarima i povrtarima.



Fontelis
® je fungicid sa verovatno najširim spektrom delovanja na bolesti jabuke uz izuzetnu efikasnost. Odlično deluje na čađavu krastavost, pepelnicu, sivu trulež i alternariju. Takođe, proizvođači breskve i nektarine kao i drugog koštičavog voća imaju novo rešenje protiv truleži, grančica i cvetova (M. Laxa) ali i protiv truleži plodova (M.ftuctigena) uz vrlo kratku karencu, svega 3 dana. Posebno su bili zainteresovani i proizvođači jagode.

Najvažnija bolest jagode, siva trulež, uspešno se suzbija preparatom Fontelis® u dozi od 0,9 l/ha, uz dodatno delovanje na pepelnicu i kratku karencu – 3 dana.

Savacoop nastavlja saradnju sa voćarima i sigurni smo da će Fontelis® ubrzo postati jedan od oslonaca u voćarskoj proizvodnji. Detaljnu specifikaciju, primenu i spektar delovanja preparata Fontelis® pročitajte u našem digitalnom katalogu pesticida.

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja