objavljeno 04.07.2022

Mesečna prognoza vremena za JUL




Očekivane opšte odlike meseca
_____________


  • Početak meseca veoma topao, posle 06.07. osetnije osveženje
  • Period od 08.07. do oko 15.07. svežiji uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova u lokalnih nepogoda, temperature oko ili malo ispod proseka
  • Drugi deo meseca donosi stabilizaciju, a posle 18.07. i jače otopljenje
  • Posle 20.07. ponovo toplije i znatno toplije od proseka uz moguć nov nalet vrlo visokih temperatura
  • U globalu mesec jul bi trebao biti topliji od proseka za oko 1do 1,5 stepen Celzijusa, dok bi količina padavina zbog njihovog lokalnog karaktera jako varirala
  • Najveća opasnost od esktremno visokih temperatura do 05.07. i posle 22.07.
  • Najveća opasnost od vremenskih nepogoda u periodu od  06.07. do 12.07.


Očekivan razvoj vremena u nedeljnim intervalima
_____________


Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 03.07. do 11.07.


Prvu nedelju jula obeležiće promena u rasporodu vazdušnog pritiska. Početkom nedelje ka nama će iz severne Afrike strujati vreo, saharski, vazduh. Posle 06.07. izmenom položaja anticiklona ka nama će se pokrenuti strujane vlažnog i osetno svežijeg vazduha sa Atlantika.






Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 03.07. do 11.07.


Do 06.07. ka nama će strujati veoma topao vazduh, suptropskog porekla. Izmenom sinoptike preko našeg dela Evrope će u drugom delu prve nedelje jula početi strujanje osetno svežijeg vazduha sa Atlantika što će usloviti osetnije osveženje. Kako je ovde prikazana nedeljna anomalija temperature vazduha, ona će obzirom na veoma toplih prvih 3-4 dana i osetno svežije ostale dane u nedelji biti oko proseka.

Pozitivno odstupanje od proseka za celu nedelju se očekuje na krajnjem severoistoku regiona R3, gde će osveženje stići poslednje i biti najslabije dok se negativno odstupanje od proseka očekuje nad planinskim delom juga i jugozapada regiona R5 gde će biti najviše oblačnosti.





Očekivano odstupanje padavina od proseka za period od 03.07. do 11.07.


Bez obzira na suv početak prva nedelja u julu bi trebala doneti padavine iznad proseka nad većim delom Srbije.

Najizraženija pozitivna anomalija u količini padavina se očekuje jugozapadom regiona R5 gde će grmljavinski pljuskovi biti najčešći, dok se najmanje kiše (oko proseka) očekuje nad nižim delovima regiona R1, R2 i R3 što ukazuje da će dominirati konvektivan oblik padavina (grmljavinski pljuskovi i lokalne nepogode), a planine dodatno pojačavaju takve razvoje.






Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 11.07. do 18.07.


Očekivana sinoptika za drugu nedelju jula sugeriše nastavak svežijeg i nestabilnog perioda, posebno do oko 15.07. U tim danima ka nama će u severozapadnoj vazdušnoj struji sa Atlantika dolaziti povremeno vlažan i umereno topao vazduh.

Postoji i manja verovatnoća da oko 10.07. dođe do razvijanja slabog, visinskog, ciklona koji bi u tim danima mogao doneti konkrentije padavine.






Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 11.07. do 18.07.


Nastavak svežijeg perioda se primećuje i karti temperaturnog odstupanja za drugu nedelju jula koja sugeriše da bi nad najvećim delom države temperatura bila ispod prosečnih vrednosti za sredinu jula.

Najizraženije negativno odstupanja se očekuje nad zapadom i jugozapadom regiona R5, dok bi najmanje odstupanje (ili temperature oko proseka) trebalo biti prisutno nad većim delom regiona R1, R2 i R3 što bi moglo pre svega biti posledica otopljenja posle 15.07. koje će se prvo osetiti u nižim predelima.






Očekivano odstupanje količine padavina od proseka za period od 11.07. do 18.07.


Anomalija količine padavina za drugu nedelju meseca pokazuje da polako izlazimo iz perioda češće pojave grmljavinskih pljuskova i nad najvećim delom Srbije količina padavina bi se trebala kretati oko proseka. Najveća verovatnoća manje količine padavina od proseka stoji nad jugoistokom regiona R5 i istokom regiona R3 ali su i ta odstupanja blizu prosečnih vrednosti.






Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 18.07. do 25.07.


Posle 15.07. treba očekivati novu izmenu sinoptike uz jačanje anticiklona ka našem delu Evrope što će usloviti stabilizaciju vremena i prestanak pljuskovitih padavina. Kako nedelja bude odmicala postoji signal da će se preko tog anticiklona ponovo pokrenuti strujanje vrlo toplog vazduha iz severne Afrike.





Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 18.07. do 25.08.


Najavljena stabilizacija i otopljenje će uticati i na temperaturu vazduha tako da posle osveženja koje je obeležilo protekli period temperature vazduha ponovo odlaze u vrednosti iznad proseka nad teritorijom cele države.






Očekivano odstupanje količine padavina od prosaka za period od 18.07. do 25.07.


Stabilizacija atmosfere koje se očekuje ove nedelje donosi u početak novog sušnog perioda tako da se nad celom državom očekuje količina padavina ispod proseka, dok se samo ponegde nad planinskim delom regiona R5 zbog pojave pljuskova količina padavina može kretati blizu proseka.






Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 25.07. do 01.08.


Poslednju nedelju u mesecu bi trebala obeležiti dominacija anticiklona preko kojeg bi iz severne Afrike strujao veoma topao vazduh.





Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 25.07. do 01.08.


Takva sinoptika bi se odrazila i temperaturu vazduha koja bi u poslednjoj nedelji jula mogla biti iznad i znatno iznad proseka uz nov, vreo talas. Najtoplije bi trebalo biti nad delovima regiona R1, R2 i posebno R3 gde su ponovo mogući maksimumi preko +37 stepeni Celzijusa.






Očekivano odstupanje količine padavina od proseka za period od 25.07. do 01.08.


Strujanje vrelog vazduha uz dominaciju anticiklona verovatno donosi nastavak sušnog perioda ali anomalija količine padavina nije ekstremno negativna što znači da bi slično kao i tokom juna u pregrejanoj atmosferi bilo uslova za veoma jake ali izrazito lokalne nestabilnosti, dok se konkretne padavine na širem prostoru ne očekuju.






Marko Čubrilo, profesor geografije


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja