objavljeno 05.04.2022

Mesečna prognoza vremena za MART




Opšte odlike
_____________


∙ Relativno hladna prva polovina meseca, moguća pojava snega i mrazeva ispod 500 mnv.
∙ 
Drugi deo meseca topliji ali bez signala za temperature znatno iznad proseka.
∙ 
Značajan deficit padavina izvestan kroz ceo mesec, posebno u njegovom provom delu i to na severu države.
∙ 
Velika opasnost od pojave kasnih umerenih mrazeva (do -8 stepeni Celzijusa), posebno nad središnjim, južnim i jugozapadnim delom države.
∙ 
Zbog signala za malu količinu padavina i relativno niske temperature nizak rizik od pojave ranih tučonosnih oluja.



Detaljna prognoza



Period od 01.03. do 08.03.

_____________


Očekivano odstupanje temperature vazduha

U prvih nedelju dana marta za naš deo Evrope, uključujući i celu Srbiju stoji signal za temperature ispod proseka. Negativno odstupanje bi najviše bilo izraženo nad brdsko-planinskim delom jugozapadne Srbije gde bi bilo i znatno hladnije od proseka. Ovakva vremenska situacija stavlja celu državu, a posebno brdsko-planinski deo i agrarne celine u konkavnim oblicima reljefa (doline, nizije, kotline) u opasnost od pojave kasnog mraza, posebno oko 03.03. i ponovo oko 08.03.




Očekivano odstupanje količine padavina
 
Obzirom na odsustvo signala za izraženji nizak vazdušni pritisak u našoj blizini (ciklon) za pomenuti period stoji signal za deficit padavina od 30% do 65% u odnosu na prosečne količine. Jedina oblast gde bi se količina padavina kretala oko proseka bi mogla biti jugozapadna Srbija, pre svega zbog malo obilnijih padavina početkom meseca.





Period od 08.03. do 14.03.
_____________

 
Očekivano odstupanje temperature vazduha
 
Drugu nedelju marta bi trebalo da obeleži dalje negativno odstupanje temperature vazduha u odnosu na prosek, ali bi se anomalija polako smanjivala i premeštala više ka krajnjem istoku Evrope. Za našu državu to znači da bi i ova nedelja bila hladnija od proseka ali negativna anomalija ne bi bila toliko izražena kao u prvoj nedelji meseca.

Pomeranjem najizražernije negativne animalije ka istoku Evrope najhladniji deo naše države bi trebao biti jugoistok i istok, dok bi negativna anomalija najmanje bila izražena na severu. I ove nedelje postoji opasnost od pojave umerenih, lokalnih čak i jakih jutarnjh mrazeva, posebno na planinskim jugu, jugoistoku i istoku Srbije, gde bi minimumi lokalno mogli ići i do -10 stepeni Celzijusa, dok bi u nizijama mogli padati na oko -4 stepena Celzijusa.




Očekivano odstupanje količine padavina


Obzrim na očekivanu opštu sinoptiku (dominaciju visokog vazdušnog pritiska nad većim delom Evrope) i druga nedelja marta ima signal za deficit padavina, koji bi najizraženiji trebao biti nad severnim i delom središnjih predela Srbije, gde bi se on kretao oko 55% ispod proseka. Nad južnim delom države, posebno nad brdsko-planinskiom delu jugoistočne i istočne Srbije količina padavina bi se trebala kretati oko proseka. Kako će temperature vazduha biti i dalje ispod proseka, osim povremene, slabe, kiše nad brdsko-planinskom delu džave, a  lokalno i na visininama ispod 500mnv (pretežno na zapadu i niskoj Šumadiji) može biti i snega.





Period od 15.03. do 21.03.
_____________


Očekivano odstupanje temperature vazduha

 
U trećoj nedelji marta treba očekivati izmenu sinoptičkog trenda pri čemu bi se jezgro anticiklona sve češće nalazilo nad našim delom Evrope. Time bi se priticanje hladnog vazduha pomerilo dalje ka istoku, dok bi nad nama temperatura, posebno maksimalna dnevna bila u postepenom porastu. Još uvek nema signala za pozitivno odstupanje temperature vazduha u odnosu na prosek, što je najverovatnije posledica dosta hladnih noći, ali za očekivati je da tom periodu dnevni maksimumi sve češće budu blizu +20 stepeni Celzijusa.

Noćni minimumi bi i dalje bili dosta niski i kretali bi se od  -3 do +3 stepena Celzijusa. Najniži minimumi se očekuju u kotlinama, visoravnima i rečnim dolinama.



Očekivano odstupanje količine padavina

 
Izmena sinopitke i dalje neće imati bitnu ulogu na količinu padavina koja bi i u trećoj nedelji meseca trebala biti ispod proseka nad teritorijom cele države. Negativna anomalija bi se trebala kretati od 45% do 65% količine taloga ispod proseka i obzirom da bi i prve dve nedelje marta trebale mati deficit padavina ovakav trend bi već pedstavljao pojavu suše, posebno nad severnim delom regiona. Sa porastom temperature verovatnoća za pojavu snega ispod 900mnv se drastično smanjuje.





Period od 22.03. do 31.03.
_____________


Očekivano odstupanje temperature vazduha


Daljim izmeštanem jezgra anticioklona istočnije ka krajnjem istoku Evrope ka nama bi se u posladnjoj nedelji meseca usposlavilo “uobičajno” vazdušno strujanje pri čemu bi jačao uticaj Atlantika uz pretežno zapadne vetrove. Kako će anticiklon svojom periferijom zadržati svoj uticaj nad nama ka našem delu Evrope će se pokrenuti strujanje umereno toplog vazduha iz Sredozemlja te bi se temperature trebale kretati oko ili malo iznad proseka i za očekivati je da poslednje nedelje marta maksimumi polako prelaze i +20 stepeni Celzijusa, posebno u predelima ispod 700mnv. Pojava jutarnjih mrazeva bi trebala biti svedena samo na više planine.




Očekivano odstupanje količine padavina

 
Tek posledje nedelje marta stoji signal da bismo polako trebali izlaziti u sušnog perioda. Još uvek nema signala za pozitivno odstupanje količine padavina od proseka, ali za razliku od prve tri nedelje u mesecu za ovu stoji neutralan signal, tačnije količina padavina bi se trebala kretati oko proseka. Malo zapadnije i jugozapadnije od nas stoji signal za veću količinu padavina od proseka, što znači da je u ovom momentu za očekivati da se trend povećanja količine padavina nastavi i početkom aprila.

Sneg kao pojava se više ne očekuje ispod 1100mnv, ali prema kraju meseca treba očekivati prve grmljavinske nestabilnosti o čemu će više reči biti kasnije tokom sezone nestabilnosti koaj je pred nama.




Što se tiče vetrovitosti, prvi deo meseca će često imati povećanu vetrovitost što će u kombinaciji za deficitom padavina isušivati zemljište, dok bi drugi deo meseca, a posebno period posle 20.03. trebao doneti ređu pojavu pojačanog vetra, osim u zonama prolećnih pljuskova. Dominantan pravac vetra bi do oko 13.03. trebao  biti severni, severoistočni  i severozapadni, dok bi posle tog datuma često menjao pravac.


Dugoročna prognoza je orijentacionog tipa i podložna je značajnim izmenama. Za bolju informisanost potrebno je pratiti redovne, nedelje prognoze vremena.


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

 

Marko Čubrilo, profesor geografije

 

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja