objavljeno 01.11.2022

Mesečna prognoza vremena za NOVEMBAR




Očekivane opšte odlike meseca
_____________


  • Posle veoma toplog početka meseca, posle 05.11. hladnije ali do polovine novembra bez jačeg zahlađenja.
  • Posle 05.11. lokalna pojava uglavnom slabih mrazeva, najčešća preko 800mnv, niže od toga prizemni mrazevi.
  • Posle 15.11. postepeno, dalje, zahlađenje uz češće, jesenje kiše, preko 900mnv sve češća pojava snega.
  • Posle 23.11. raste verovatnoća za prvo, jače, zahlađenje koje bi osim planinskim predelima moglo doneti pojavu snega i u nizijama uz mogućost formiranja snežnog pokrivača.
  • Posle 23.11. češća pojava mrazeva od kada se oni očekuju i u nizijama.
  • Temperaturno novembar oko proseka, dok bi količina padavina trebala biti oko ili malo ispod proseka.


Period od 31.10. do 7.11.
_____________


Početkom meseca veoma toplo, posebno 01.11. kada bi maksimumi lokalno mogli biti i oko +28 stepeni Celzijusa.

Malo svežije oko 03.11. dok se jače pogoršanje i zahlađenje očekuje od 05.11. do 07.11. U tom periodu uz prolaznu kišu i pojačan, severozapadani vetar dnevni maksimum i padu na prosečne vrednosti i trebao bi se kretati od +9 do +14 stepeni Celzijusa.

Jutarnji mrazevi oko 07.11. uglavnom preko 800mnv. Sneg je na kratko moguć samo u predelima preko 900mn, pretežno nad zapadom regiona R5. Gledano za celu nedelju temperatura malo iznad proseka, dok bi se količina padavina nad zapadom regiona R5, R1 i R4 kretala oko proseka, a nad ostalim predelima oko ili malo ispod proseka.



Period od 7.11. do 14.11.
_____________


Druga nedelja novembra donosi novo jačanje anticiklona ali njegovo jezgro bi se uglavnom trebalo zadržavati nad centralnom Evropom. To bi omogućilo da se po istočnoj periferiji tog anticiklona, preko nas odvija prodor suvog ali svežijeg vazduha uz odnosu na protekli period.

Ipak, dominacija anticiklona bi nam donela pretežno suvo vreme te bi ova nedelje generalno nad celom Srbijom trebala imati manju količinu taloga od proseka. Jutra će biti hladna, ali se pojava mrazeva uglavnom očekuje u predelima preko 800mnv, dok je u nizijama povremeno moguća pojava prizemnog mraza. Krajem ove nedelje moguće spuštanje hladnijeg ali relativno suvog vazduha sa severoistoka Evrope. Dominacija anticiklona bi mogla doneti češću pojavu magle.



Period od 14.11. do 21.11.
_____________


Početkom ove nedelje najverovatnije pretežno suvo uz dominciju anticiklona i moguće duže zadržavanje magle i niskih oblaka. Jutarnji mrazevi će se sve češće javljati i u nizijama, posebno van većih gradskih celina. Na višim planinama sunčano i bez magle (temperatura inverzija).

Posle 17.11. raste verovatnoća za izmeštanje anticiklona ka prostoru Velike Britanije i Skandinavije, čime bi se preko istočne Evrope sve više otvarao put za prodor hladnijeg ali slabo vlažnog vazduha te bi sam kraj ovog perioda mogao doneti konkretnije zahlađenje uz slabe padavine i jak severoistočni vetar.

Anomalija temperature za treću nedelju novembra pokazuje da bi se ona trebala kretati oko proseka, ali vrlo je verovatno  da će prvih nekoliko dana biti topliji, a poslednjih nekoliko hladniji od proseka.

Količina padavina bi trebala biti oko proseka, dok posle 19.11. raste verovatnoća formiranja ciklona nad Jadranom koji bi jugu regiona R5 mogao doneti obilnije padavine i prvi konkretniji sneg, posebno preko 800mnv.



Period od 14.11. do 21.11.
_____________


Poslednih desetak dana u mesecu bi mogli doneti sinoptiku koja bi ka nama uslovila dalje spuštanje hladnog vazduha sa severoistoka uz razvijanje ciklona nad jugom Italije. U isto vreme polje anticiklona bi se situiralo nad širi prostor Velike Britanije i Skandinavije.

Takav sinoptički trend bi nam, posebno posle 23.11. mogao doneti relativno hladno vreme uz povremene padavine, a pojava snega bi se tada mogla očekivati i u nižim predelima. Najviše padavina pri ovakvoj postavci sinoptike treba očekivati na jugu i jugozapadu regiona R5 i jugu regiona R4,a  najmanje nad severoistokom regiona R2 i R3.

Temperaturna anomalija za poslednju nedelju novembra pokazuje temperaturne vrednosti oko proska, ali to je verovatno uslovljano udaljenošću prognostičkog termina, jer posle treće nedelje od momenta inicijacije prognoze signal za temperaturne i padavinske anomalije slabi. Moguće je da sam kraj meseca donese rani početak zimskog vremena.



Marko Čubrilo, profesor geografije


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja