objavljeno 15.09.2022

Mesečna prognoza vremena za SEPTEMBAR





Očekivane opšte odlike meseca
_____________


  • Posle jačeg osveženja na samom početku meseca od 05.09. do oko 12.09. uglavnom malo toplije od proseka.
  • Zatim svežije i u drugom delu meseca uz temperature u granicama proseka.
  • Padavinski mesec u okviru proseka, dok bi na zapadu i severu regiona R1 i zapadu R5 mogao biti i kišoviti od proseka.
  • Najhladniji period bi trebao biti oko polovine meseca i oko 25.09. kada je najveća verovatnoća da temperature budu ispod proseka.
  • Najtopliji deo meseca od oko 05.09. do oko 12.09. kada bi maksimumi često bili i do oko +28 stepeni Celzijusa
  • Pojava ranih mrazeva u septembru se za sada ne očekuje, ali oko 20.09. bi bili mogući prizemni mrazevi na visokim planinama.


Očekivan razvoj vremena u nedeljnim intervalima
_____________


Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 05.09. do 12.09.


U ovom periodu će jugoistočno od nas jačati polje anticiklona preko kojeg će nam priticati topliji vazduh, dok će se sa zapada osetiti uticaj jakog ciklona koji će se prostirati od Skandinavije, preko središnje i zapadne Evrope.






Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 05.09. do 12.09.


Očekivana sinoptika će nam doneti porast temperature u odnosu na sam početak meseca tako da bi u ovom intervalu temperatura vazduha nad celom Srbijom trebala biti viša od proseka za 1 do 3 stepena Celzijusa.




Očekivano odstupanje padavina od proseka za period od 05.09. do 12.09.


Bez obzira na otopljenje blizina ciklonske aktivnosti i hladnih frontova bi nam donosila čestu pojavu kiše, posebno na severu Srbije te bi nad delovima regiona R1 i R2 ukupna suma padavina bila i malo iznad proseka, dok bi samo na jugoistoku regiona R5 mogla biti malo ispod proseka.





Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 12.09. do 19.09.


Porastom vazdušnog pritiska nad širim prostorom Islanda i severozapadne Evrope i istovremenim povlačenjem anticiklona sa jugoistoka Evrope ka nama bi u ovom periodu znatno jači uticaj imali česti podori vlažnog i hladnijeg vazduha sa Atlantika, dok bi postojala mogućnost sekundarne ciklogeneze nad širi prostorom Italije ili Jadrana.





Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 12.09. do 19.09.


Jačanjem uticaja severozapadnog vazdušnog strujanja u ovoj nedelje se očekuje svežije vreme uz temperature u granicama proseka za sredinu septembra, dok bi malo severnije od Srbije bilo i hladnije od proseka.






Očekivano odstupanje padavina od proseka za period od 12.09. do 19.09.


Jačanjem strujanje vlažnog vazduha sa zapada ovej period bi trebao imati prosečne količine padavina, ali obzirom da samo malo zapadnije od Srbije (Hrvatska i BiH) može biti i značajnog suficita padavina, pojava veće količine padavina je svakako moguća i kad nas, posebno na zapadu regiona R1 i R5.





Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 19.09. do 26.09.


U trećoj nedelji septembra se očekuje izmena sinoptike gde će se u širem prostoru Islanda ponovo razvijati ciklonska aktivnost dok će se polje anticiklona postaviti u prostor Kanade preko središnjeg do jugozapadnog Atlantika. Ovakav raspored vazdušnog pritiska bi nam ponovo doneo strujanje povremeno vlažnog ali i malo toplijeg vazduha sa zapada i jugozapada.






Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 19.09. do 26.09.


Anomalija temperature vazduha u ovom periodu pokazuje da bi se ona trebala kretati oko prosečnih vrednosti, ali bi južmije od nas (nad većim delom Mediterana i juga Evrope) trebalo biti toplije od proseka, tako da je vrlo moguće da posle svežijeg početka ovog perioda njegov drugi deo bude topliji od proseka.





Očekivano odstupanje padavina od proseka za period od 19.09. do 26.09.


Očekivana količina padavina daje signal da treba očekivati prosečne sume, dok bi nad delovima regiona R3 i R5 one mogle biti i malo iznad proseka.





Očekivan razvoj vremena i stanje vazdušnog pritiska za period od 26.09. do 03.10.


Poslednji obrađen period pokazuje da bi pred sam kraj meseca i početkom oktobra polje anticiklona dominiralo vremenom nad jugozapadnom i delom središnje Evrope, dok bi se kod nas po istočnoj periferiji tog sistema povremeno preko zapadne Evrope premeštao vlažan i nestabilan vazduh.





Očekivano odstupanje temperature vazduha od proseka za period od 26.09. do 03.10.


Kada je ovaj peiod u pitanju signal za odstupanje temperature vazduha u odnosu na prosek je vrlo sličan kao i u proteklom periodu i nad celom Srbijom daje prosečne temperaturne vrednosti, dok bi južnije od naše države temperature trebale biti iznad prosečnih vrednosti.





Očekivano odstupanje padavina od proseka za period od 26.09. do 03.10.


Obzrom na vrlo slab signal za anomaliju vazdušnog pritiska kada je ovaj period u pitanju, anomalije sume padavine su nad celom Evropom veoma malo izražene i za našu državu stoji signal za sumu padavina u okviru proseka, bez bitnih odstupanja u bilo kojem poljoprivrednom regionu.





Marko Čubrilo, profesor geografije


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

tagovi:,

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja