objavljeno 12.09.2022

Nedeljna vremenska prognoza za period od 12.09. do 20.09.




Očekivana sinoptika
_____________


Sa udaljavanjem visinskog ciklona sredinom nedelje ka nama će ojačati anticiklon uz pokretanje južnog strujanja.





U petak do nas bi trebao stići jak, hladan front, na kojem bi došlo do razvijanja sekundarnog ciklona.





Održavanjem anticiklona u širem prostoru od Velike Britanije, preko zapadne Evrope i Skandinavije ka nama bi barem do oko 21.09. strujao relativno hladan vazduh.





Očekivan raspored i količina padavina
_____________


Posle retkih pljuskova koji su mogući u ponedeljak do noći ka petku suvo, kada se nad delovima regiona R1 i R2, zapadu regiona R5 i severu regiona R4 očekuju grmljavinski pljuskovi i lokalne nepogode.






U petak posle podne i uveče bi jak hladan front prvo zahvatio sever regiona R1, R2 i R5 donoseći kišu, grmljavinu i jače zahlađenje.





U subotu bi se hladan front premestio dalje na jug Srbije.







U nedelju krajem dana i u noći ka ponedeljku padavinska zona novog, hladnog fronta, bi trebala zahvatiti sever regiona R1 i R2.







Očekivana količina padavina
_____________


Prve procene sugerišu da je pred nama još jedna promena koja će biti dosta bogata padavina i nad većiom delom Srbije od petka do narednog utorka bi se trebalo akumulirati između 20mm i 50mm taloga, dok bi manje kiše trebalo biti nad većim delom regiona R3 i ponegde nad regionom R5 gde bi se akumuliralo do oko 15mm taloga.







Očekivana temperatura vazduha
_____________


Do srede dnevni maksimumi malo ispod proseka za ovaj deo godine i nad predelima preko 800mnv uglavnom neće prelaziti +22 stepena Celzijusa.







Osim prohladnih dana i minimumi će biti vrlo niski, uglavnom od +8 do +15 stepeni Cezijusa, a ponegde nad višim kotlinama regiona R5 i R3 ispod +6 stepeni Celzijusa.







Oko 15.09. se očekuje jače ali prolazno otopljenje i maksimumi bi na kratko mogli biti i oko +30 stepeni Celzijusa, posebno nad Pomoravljem.






Iza hladnog fronta čije se premeštanje očekujeu petak usledilo bi jače zahlađenje te bi posle 16.09. maksimumi bili ispod proseka i mogli bi vrlo često biti oko ili malo ispod +15 stepeni Celzijusa.






Marko Čubrilo

 

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija

 

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja