Obaveštenje o korišćenju kolačića
S primarnim ciljem kako bi vam naše web stranice omogućile bolje korisničko iskustvo i jednostavniju upotrebu web kataloga, potvrdite saglasnost korišćenja kolačića i drugih tehnologija za praćenje.
Šampioni u ljutini svakako su skorpio moruga od 2 miliona i karolina riper od 2,2 miliona skovila. Reč je o jedinici mere za ljutinu, a radi poređenja treba znati da naše domaće ljute papričice imaju oko stotinak skovila.
_____________
Skovil je merna jedinica kojom se opisuje ljutina u paprikama, koja zavisi od kapsaicina, koji se nalazi u kori paprike. Prosečna granica za osećanje ljutine je do 16 skovila.
Ljute domaće papričice dostižu najviše 500 skovila, tabasko začin 5.000, čaien biber do 50.000, paprika red savina 577.000, dorset naga oko 900.000, karolina riper 2,2 miliona skovila, odbrambeni i policijski sprej dostiže od 2 do 5 miliona skovila.
Skalu ljutine otkrio je američki farmaceut Vilbur Linkoln Skovil 1912. godine. Danas se ljutina određuje pomoću hromatologije hplc (high performance liquid cromatografy) i obavlja se komjuterskom analizom ljutine.
Malih, ali ljutih papričica ipak nije bilo na tradicionalim „Danima paprike“ u Ruskom Krsturu. Tamo su ponosni proizvođači izložili svoje crvene rogate i slatke, najbolje za ajvar, paprike, čiji plodovi dostižu težinu i do pola kilograma. Oni, koji se odnedavno bave ljutim papričicama, proizvodnju zasnivaju na tek po nekom aru, a ne hektarima zemljišta. Tako na primer, vrtlar Mikloš Gomar u svojoj bašti u Budisavi, već desetak godina proizvodi oko 100 vrsta papričica, od onih manje, do onih najviše ljutih „đavolčića“. Ne prodaje na kilogram ili na džak nego na komad za stotinak dinara. Rod mu je toliki da može da proizvodi i razne paste koje se u malim količinama (na vrh čačkalice) dodaju u veliki lonac gde se kuvaju čorbe, paprikaši ili nešto treće.
Semena nabavlja iz celog sveta, Meksika, Trinidada, Egipta... Njegovi šampioni u ljutini svakako su skorpio moruga od 2 miliona i karolina riper od 2,2 miliona skovila. Reč je o jedinici mere za ljutinu, a radi poređenja treba znati da naše domaće ljute papričice imaju oko stotinak skovila. Užas! Požar od 2 miliona! Svoje paste od ljutih paprika priprema kada ih samelje sa maskom, ne zbog korone nego vazduha koji je i sam ljut, tako što dodaje malo soli, konzervansa i limuntusa, zbog boje. Sve se pakuje u teglice veličine rakijske čašice, a cene zavisno od vrste i skovila skaču od 500 do 1.000 dinara.
Uzgred, nije Mikloš jedini kod nas koji se bavi ovakvim poslom, a na malom posedu. Sličnih ima i u Surčinu, Beogradu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, gde se jedan Sremac dosetio da pakuje ovu ljutinu – na slatko. Sa džemom ili eurokremom. Slatko, a ljuto. Valjda za decu, da im mama maže na hleb. I valjda se neće ukakiti.
A neće! Jer paprika je čudo od ploda, velika ili sitna, obojena, žuta ili ljuta. Ona sadrži lekovite, hranljive i uopšte korisne sastojke za organizam. Uz beta karoten, vitamine A, B1, B2, B6, E i C, tu su još i gvožđe, glukoza, eterična ulja, kalijum, natrijum, folna kiselina, fosfor, fruktoza, citrin... U 100 grama, na primer, crvene paprike, čak 92% je voda, 6 grama uglenih-hidrata, 1 gram belančevina, 1,2 grama dijetetskih vlakana, i 0,3 grama masti. Kao takva preporučuje se jer deluje čak i kao antidepresiv, antireumatik, antiseptik i diuretik. Poboljšava rad srca i pluća, a doprinosi svojim zeaksantinom zdravlju očiju.
Dodajte komentar
Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.