objavljeno 21.03.2022

Sezonska prognoza vremena za period MART - MAJ 2022.




Opšte odlike
_____________


Prvi deo proleća (mart i rani april) relativno suv uz moguć značajan deficit padavina i zakasnele hladne prodore uz moguće negativno temperaturno odstupanje, posebno u predelima preko 500 mnv.

Drugi deo proleća (drugi deo aprila i maj) temperaturno oko proseka uz moguće manje pozitivno temperaturno odstupanje i uz količinu padavina oko ili malo iznad proseka, posebno tokom maja uz moguće značajno pozitivno odstupanje na lokalnom nivou.


Prognoza vremena po mesecima



MART 2022.
_____________


Prvi mesec proleća 2022. bi trebalo da prođe u dominaciji anticiklona (polja visokog vazdušnog pritiska) čiji bi se centar nalazio negde nad severozapadnom ili severnom Evropom. Kao posledica toga, vlažan vazduh bi imao znatno manji uticaj na vreme iznad nas nego što je to uobičajno.

Takva sinoptika bi rezultovala relativno malom količinom padavina, posebno nad severnim i južnim predelima države gde bi deficit mogao biti i veoma jak do ekstreman (75%- 85% manje količine taloga od proseka). Krajnji zapad države kao i njen istok takođe mogu očekivati manju količinu padavina od proseka, ali uz nešto niži deficit (45%-60% niža količina taloga od proseka), dok bi krajnji severoistok države takođe mogao imati vrlo visok deficit padavina (oko 80%). Temperaturno, mart bi trebalo da bude oko proseka ali uz povećanu verovatnoću pojave jednog ili dva kasna hladna prodora. Očekuje se da to bude početkom i oko 20-og u mesecu kada bi vrlo lako moglo biti u mrazeva do -5 stepeni Celzijusa u nizijama i do -7 stepeni Celzijusa preko 800 mnv. Vetar će uglavnom biti istočni i severoistočni uz povećanu verovatnoću češće pojave jakog jugoistočnog vetra u košavskom području.

Ovakva sinoptika bi uslovila povećan deficit vlage u zemljištu, naročito u regionu severa, istoka i severoistoka uz opasnost od pojave kasnih mrazeva, naročito u prvih desetak dana u mesecu i ponovo posle 20.03. Povećana mogućnost pojave snega u nizijama postoji u prvih 7-10 dana u mesecu.



Marko Čubrilo, profesor geografije



APRIL 2022.
_____________


Drugi mesec proleća 2022. donosi promenu u rasporedu vazdušnog pritiska. Jak anticiklon koji bi u martu trebao da uslovi suvo vreme malo slabi i izmešta svoj centar na zapad i jugozapad Evrope. Time će ka našem delu Evrope u umerenoj meri jačati uticaj vlažnih strujanja sa Atlantika, ali će ona i dalje biti slabija od proseka. 

Kao posledica toga signal za nastavak sušnog perioda slabi i u ovom mesecu se očekuje da količina padavina i dalje bude malo ispod proseka. To bi negativno odstupanje bilo znatno manje izraženo nego u martu i uglavnom bi se kretalo od 5% do 15% u odnosu na prosečnu sumu za taj mesec. Najizraženije negativno odstupanje očekuje se nad krajnjim severom Vojvodine i nad krajnjim jugom južne Srbije ali i tamo ne bi trebalo da prelazi 20%. Krajnji istok Srbije bi mogao imati mesečnu sumu padavina u okviru proseka. Time bi se deficit vlage u zemljištu polako smanjivao, ali bi i dalje postojao, posebno tamo gde mart donese veoma malu količinu padavina. Sa dolaskom prolećnog tipa vremena sve više će se javljati konvektivne (pljuskovite) padavine koje su izrazito lokalnog karaktera, koje nije moguće unapred predvideti.

Temperaturne vrednosti bi u aprilu trebalo da se kreću oko proseka uz malo pozitivno odstupanje koje nad najvećim delom države ne bi prelazilo vrednosti od +0,75 do oko +1,0 iznad proseka. Samo bi na krajnjem severoistoku Vojvodine i na krajnjem jugu Srbije pozitivno temperatrurno odstupanje moglo biti i do +1,5 stepeni Celzijusa. Kada se posmatra mesec kao celina, postoji verovatnoća da bi prvi deo aprila (do oko 10.04.) mogao da bude i malo hladniji od proseka, dok bi njegova sredina i drugi deo temperaturno bili malo iznad proseka ili oko njega. Sa ulaskom u pravi prolećni režim vremena verovatnoća pojave jakih vetrova poput košave i severca se znatno smanjuje, mada bi u prvih desetak dana na istoku i severu regiona moglo biti dosta vetrovito. Kasnije u mesecu, pojava jakog vetra bi se sve češće dovodila u vezu sa lokalnim nestabilnostima.


MAJ 2022.
_____________


Poslednji mesec proleća 2022. donosi dalju promenu rasporeda vazdušnog pritiska i za ovaj mesec postoje relativno visoke šanse da nad našim predelima dominira polje malo povišenog vazdušnog pritiska pri tlu uz prisustvo ciklona (niskog vazdušnog pritiska) u višim slojevima atmosfere, što bi kreiralo vrlo nestabilnu atmosferu. Takođe se povećava verovatnoća za kasno-prolećne nalete nešto jačih hladnih frontova sa Atlantika uz znatno veće prisustvo vlage u odnosu na protekle mesece.

Sve to upućuje da bi maj 2022. posle sušnog prvog dela proleća trebalo da ima veću količinu padavina od proseka, posebno nad zapadnim, jugozapadnim i središnjim predelima gde se očekuje i do oko 35%-45% više taloga od prosečnih vrednosti. Takođe, i u ostalom delu države bi bilo više kiše od proseka, ali se predviđa da bi tamo taj procenat bio oko 20%. Sa ulaskom u kasno proleće konvektivne (pljuskvite) padavine preuzimaju primat nad prostorno ujednačenim i zbog toga će na maloj površini postojati oblasti koje će zbog jakih lokalnih pljuskova imati i više od 70% padavina iznad proseka. U ovom momentu nije moguće precizirati koji će to delovi države biti ali pri ovakvim situacijama to su najčešće brdsko-planinski predeli zapadne i jugozapadne Srbije, kao i delovi Šumadije.

Temperaturno maj bi trebalo da bude u granicama proseka uz pozitivno odstupanje do oko +0,5 stepeni Celzijusa. Samo ponegde i to najpre na severu Vojvodine maj bi za oko 0,75 stepeni bio topliji od proseka.

Vetrovi u maju će biti uglavnom slabi osim u oblastima jačih grmljavinskih pljuskova gde će na kratko biti olujni. Ovakav razvoj sinoptike bio bi vrlo povoljan kad je režim vlage zemljišta u pitanju, ali s obzirom na signal za temperature oko ili malo iznad proseka, povećava se verovatnoća pojave jakih nepogoda sa gradom i velikom količinom kiše na malom prostoru.















Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja