objavljeno 16.10.2024

Spremni za setvu: Savacoop predstavlja sorte strnih žita za najbolje rezultate




U okviru predstojeće setve strnih žita, kompanija Savacoop u svom asortimanu ima brojne sorte koje mogu na adekvatan način da odgovore agroekološkim izazovima. Ideja kojom se vodimo jeste da tržištu ponudimo sorte sa odličnim osobinama koje dolaze do izražaja i u najekstremnijim uslovima.

Karakteristike koje krase naše sorte su odlična klijavost i brzo nicanje, intenzivno bokorenje, tolerantnost na poleganje, otpornost na bolesti, visok potencijala za prinos i dobar kvalitet brašna.


LG Ascona
_____________


Prvu sortu koju predlažemo za setvu je LG Ascona. Rana sorta sa odličnim potencijalom za prinos. Atraktivnog izgleda sa krupnim klasom i zrnom. Preporučena gustina biljaka po je 500/ m². U redovnoj proizvodnji uz adekvatnu tehnologiju postiže prinos i do 10 tona po hektaru. Kod ove sorte posebno naglašavamo i dobar kvalitet brašna, osobina sa kojom se može postići dodatna vrednost. Na tržištu postoje otkupljivači koji su zainteresovani da adekvatno doplate za kvalitet.


Za nove KWS sorte Ultim i Rhum smatramo da će vrlo brzo postati nosioci sortimenta kod naših proizvođača a kod mnogih će to već postati ove jeseni.





KWS Ultim
_____________


Sorta KWS Ultim je srednje kasna sorta sa osjem. U dve potpuno različite godine pokazao je odličnu stabilnost i izuzetne prinose. Niska sorta sa čvrstim stablo što ukazuje na značajnu tolerantnost na poleganje. Zbog ove osobine toleriše i nešto veće količine azotnih đubriva tokom prolećnih prihrana. Ima izraženo produktivno bokorenje što ukazuje na postizanje visokih prinosa.





KWS Rhum
_____________


KWS Rhum je sorta koja je ove godine postizala rekordne prinose. Sorta sa osjem, visokog rasta i čvrstog stabla. U uslovima intenzivne proizvodnje preporučujemo primenu regulatora rasta. Na velikom broju parcela postigao prinose od 10 t/ha. U prošloj kišovitoj godini dostizao prinos i do 11 t/ha. Ono što proizvođači posebno cene je izuzetna tolerancija na bolesti, posebno na žutu rđu što se naročito dobro videlo prošle godine. Ova sorta se može gajiti u svim proizvodnim regionima i na svim tipovima zemljišta. Kvalitet brašna je dobar.


Značajno je napomenuti da je kompletan sortiment koji je u ponudi sa tretmanom Yunta Quattro. Proizvođači znaju koliko je ovo značajno jer je u pitanju najkvalitetnija moguća zaštita od napada cikada i lisnih vašiju, prenosilaca virusa koji su uzročnici ozbiljnih umanjenja prinosa.

Pogledajte ostvarene prinose navedenih sorti pšenice za 2024. na linku: Sorte pšenice sa prinosima za 2024


Stručna služba Savacoop

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja