Obaveštenje o korišćenju kolačića
S primarnim ciljem kako bi vam naše web stranice omogućile bolje korisničko iskustvo i jednostavniju upotrebu web kataloga, potvrdite saglasnost korišćenja kolačića i drugih tehnologija za praćenje.
Proizvodnja rasada paprike za proizvodnju na otvorenom, paprike za jesenju potrošnju, je u toku. U velikom broju slučajeva proizvode se autohtone (bezimene) sorte paprike za pripremu zimnice, najčešće ajvara. Zato se u čačanskom kraju ove sorte nazivaju „ajvaruša“....
Krompir je, za razliku od drugih gajenih biljaka, kultura koja ima najrastegnutije rokove setve (sadnje). Zbog toga je tehnologiju zaštite od korova teško definisati datumom, već se ona jasno definiše u odnosu na fenofazu razvoja. U ravničarskim predelima, gde se nakon krompira...
Zelena salata_____________ Zelena salata je kultura koja u plodosmeni kod velikog broja proizvođača povrća zauzima značajno mesto. Razlozi za ovo su čisto ekonomske prirode. I pored oscilacija cena, neuporedivo su češće situacije da ova kultura donosi značajnu dobit, od onih da je težak ili...
Kupus za jesenju potrošnju_____________ U povrtarskim rejonima gde se uzgaja kupus za jesenju potrošnju ova proizvodnja je u punom zamahu. Kupus je počeo da se glaviči. Uslovi temperature i vlažnosti mu odgovaraju, tako da se može očekivati visok i kvalitetan prinos. Kupus – h...
Proleće koje uveliko teče se odlikuje velikim kolebanjima meteorolških uslova. Obilne padavine, optimalna temperatura i oblačnost ispresecana dužim ili kraćim sunčanim intervalima naročito pogoduju razvoju plamenjače krompira koju prouzrokuje pseudogljiva Phytophthora infestans Mont (de Bary...
Proizvodnja rasada paprike za proizvodnju na otvorenom, paprike za jesenju potrošnju, je u toku. U velikom broju slučajeva proizvode se autohtone (bezimene) sorte paprike za pripremu zimnice, najčešće ajvara. Zato se u čačanskom kraju ove sorte nazivaju „ajvaruša“. ...
U plasteničkoj proizvodnji povrća, nakon rasađivanja biljkama je potrebno obezbediti kvalitetne uslove kako u pogledu zaštite od bolesti i štetočina tako i ishrane. Trenutni izazovi sa kojima se sreću povrtari u ovoj fazi razvoja paradajza su oštećenja korenovog sistema i nadze...
Krompir _____________ U brdskom (krompiraškom) delu Zapadne Srbije sadnja krompira je u toku. Po dolinama je ovaj posao završen. Nakon završene sadnje, kada se humke (bankovi) slegnu i zemljište uspostavi kapilaritet potrebno je obaviti tretiranje protiv korova....
U povrtarskim regionima završena je setva ranog povrća (zelene salate, spanaća). Ovaj deo proizvodnje se obavlja u plastenicima, u kontejnerima sa supstratom. Rasad treba brižljivo pripremiti, a to podrazumeva niz mera sve sa ciljem da se dobiju zdrave biljke, ujednačenog porasta i čvrstine ...