objavljeno 03.10.2024

Nedeljna vremenska prognoza za period od 23.09. do 30.09.



Ponedeljak sunčan i topao, zatim u utorka i sredu više oblaka uz malo hladnije vreme i pojavu kiše ili pljuska ponegde. Drugi deo nedelje suv, a oko petka na vrlo toplo. Za vikend premeštanje hladnog fronta, padavine i jače zahlađenje.


Pregled po danima
_____________


Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija


U ponedeljak posle svežeg jutra u toku dana pretežno sunčano i toplo uz slab vetar. Dnevni maksimum od +20 do +27 stepeni Celzijusa. Naredna dva dana (utorak i sreda) uz više oblaka malo hladnije, posebno od utorka posle podne, povremeno uz pojavu prolazne kiše ili grmljavinskog pljuska.

U  utorak posle podne vetar u okretanju na umeren zapadni. Temperatura vazduha u manjem padu i trebala bi se kretati od +17 do +22, samo u utorak nad regionima R3 i jugoistokom regiona R5 oko +27 stepeni Celzijusa. Na treba očekivati obilnije padavine osim lokalnog, jačeg, pljuska.

U četvrtak i petak suvo i toplije, posebno u petak kada bi nad regionima R1, R2 i severu regiona R4 maksimum mogao biti i oko +29 stepeni Celzijusa. Južni vetar u pojačanju. U noći ka suboti jak hladan front će se preko Alpa prebacivati dalje na istok i u subotu tokom dana bi prvo zahvatio regione R1 i zapad regiona R5 donosići kišu, povremeno i grmljavinu, pojačan severozapadni vetar i osetno zahlađenje. Hladan front bi u toku noći ka nedelji trebao stići i do jugoistoka regiona R5.

U subotu maksimum od oko +13 na severozapadu regiona R1 do oko +26 na jugoistoku regiona R5. Drugog dana vikenda hladnije uz promenjljivu oblačnosti i pojavu kiše uglavnom nad regionima R3 i jugoistoku regiona R5, vetar severozapadni, a dnevni maksimum od +9 do +14 stepeni Celzijusa.

Krajem septembra suvo, ali uz vrlo hladna jutra koja bi najvišim delovima regiona R3 i R5 mogla doneti i slab mraz. Tokom dana polako toplije.



Marko Čubrilo, profesor geografije

Dodajte komentar

Vaš komentar će biti objavljen nakon provere.

Odaberi listu želja